Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zakaj še za-upaš?«

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 23. 09. 2013 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Zakaj še za-upaš?«

Začenja se peti socialni teden, ki bo do konca tedna spletel mrežo skoraj 60 prireditev.

Slovenija se v kriznih razmerah kaže kot državna skupnost brez pravega upanja. Ujeta v črnogledost in malodušje se zapira v hromeči začarani krog, iz katerega skoraj ni videti izhoda. Pa vendar: »Zaupanje je tisto, ki posameznikom omogoča ustvarjati pristne medosebne odnose. Zaupanje strank je tisto, ki podjetju omogoča poslovanje. Zaupanje v javne institucije je tisto, ki nas kot državljane lahko druži skupaj,« rešitev nakazuje poslanica socialnega tedna, civilnodružbenega projekta, ki od leta 2009 v koordinaciji Socialne akademije letos že petič tke široko mrežo dogodkov predvsem na krajevni ravni.




Zakaj še za-upaš? je naslovno vprašanje socialnega tedna 2013, do katerega so, kot je na nedavni predstavitveni tiskovni konferenci pojasnil direktor Socialne akademije Matej Cepin, prireditelji prišli po daljšem dialoškem procesu. Sprva so želeli v ospredje postaviti upanje, vrednoto, o kateri v javnem življenju – žal tudi v Cerkvi – ne slišimo skoraj nič oziroma premalo; izkazalo pa se je, da pot do upanja vodi preko zaupanja na vseh ravneh: medosebni, podjetniški, institucionalni, nacionalni … »Zaupanje je tisti kapital, ki nam omogoča, povedano z geslom enega prejšnjih socialnih tednov, 'slodelovanje', torej delo za skupno dobro, za dobro Slovenije,« je prepričan Cepin. A ob tem se nujno postavlja vprašanje: komu in v kolikšni meri sploh še lahko zaupamo? Na to vprašanje bo skušala odgovoriti vrsta prireditev.

Uvodna okrogla miza socialnega tedna, ki bo danes, 23. septembra, ob 19.30 v Galeriji Družina v Ljubljani, moderirala pa jo bo Anja Hlača Ferjančič, se bo denimo z razmišljanji uglednih gostov osredinila na zaupanje v politiko (mariborski »vstajniški« župan dr. Andrej Fištravec), pravosodje (pravnica Barbara Brezigar), finančni sektor (bančnik France Arhar) in humanitarne organizacije (generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic).

Današnji program pa prinaša še vrsto drugih prireditev na krajevni ravni.

Zaupaj – ne obupaj je naslov dogodka, ki ga pripravlja CSD Laško – Hiša generacij Laško (Savinjsko nabrežje 6, Laško), trajal pa bo do petka, 27. septembra, vsak dan med 9. in 12. Uro. »Na list papirja napišite z besedo, dve ali več odgovor na vprašanje: Zakaj še za-upaš? List prinesite k nam in mi ga bomo obesili na drevo upanja, ki bo krasilo naš medgeneracijski center. V zameno za vaše zaupanje, vam bomo poklonili lonček s semenom – če boste zanj dobro skrbeli, bo iz njega zraslo novo življenje-novo upanje!« so dogodku na pot zapisali prireditelji.

Dan odprtih vrat muzejskih zbirk v zgornjem trgu pa danes od 9. do 16. ure pripravljajo v Šentjurju, in sicer pod naslovom Upanje za naslednje rodove. Prireditelji udeležencem omogočajo prost obisk v vseh treh svojih zbirkah, ob 15. uri pa še voden ogled po slikarski razstavi in pogovor z avtorjem – gostom Daretom Heringom, slikarjem in članom skupine New Swing Quartet. Dogodek pripravlja: Razvojna agencija Kozjansko, soorganizator pa je Javni sklad za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Šentjur.

Si že velikan upanja? je vprašanje, na katerega bodo v Mariboru na Trgu revolucije 9 (v prostorih Mestnega mladinskega sveta Maribor) od 17. ure dalje iskali odgovor udeleženci prireditve v organizaciji Salezijanskega mladinskega centra Maribor. Predstavili bodo nov mentorski program, ki izhaja iz 100-letnih tradicij dela z mladimi: Don Boskovega preventivnega vzgojnega sistema in Big Brothers Big Sisters iz Amerike.

Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna (Tržaška 36, Postojna) ob 17. uri gosti delavnico, na kateri bodo udeleženci spregovorili o strahu skozi osebna izkustva in doživljanje udeležencev dogodka. Iskali bomo odgovore na vprašanja: Kako strah ozavestiti, prepoznati miselne procese ki vodijo in usmerjajo njegovo delovanje, obvladovanje strahu. Delavnico v organizaciji KŠD Koče vodita: Mira Lenarčič in Martin Lenarčič.

Ob 18.30 lahko na Radiu Ognjišče prisluhnete pogovoru o petem socialnem tednu, ki se mu pridružujejo tudi rojaki v zamejstvu. Komu še zaupati v Sloveniji? je naslovno vprašanje prireditve, ki bo ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu (Ulica Donizetti 3). »Spričo vsestranske krize v Sloveniji, spričo razočaranja, nezadovoljstva, nezaupanja in zagrenjenosti, ki so zajeli široke plasti prebivalstva, in pa zaradi dogodkov, ki so nam v zamejstvu včasih kar težko razumljivi, je bil za ponedeljkov večer določen naslov Komu še zaupati v Sloveniji? Na srečanju v Trstu bosta spregovorila novi direktor Zavoda za oživitev civilne družbe dr. Mitja Štular in Jože Možina, ki je tudi na Tržaškem in Goriškem dobro znan kot časnikar in zgodovinar. Med nami bosta tako dva izmed pobudnikov in vodilnih predstavnikov Civilne družbe za pravično Slovenijo. To je nova povezava, ki se ji je pridružilo več kot 40 civilnodružbenih organizacij in je nastopila v javnosti s posebno deklaracijo ter z velikim zborovanjem 27. junija v Unionski dvorani v Ljubljani. Na tiskovni konferenci 12. julija pa je predstavila 18 zahtev in predlogov, da bi se v Sloveniji izboljšale razmere, ki so po mnenju Civilne družbe za pravično Slovenijo naravnost dramatične,« so prireditvi na pot zapisali organizatorji – Društvo slovenskih izobražencev.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh