Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj župnik odhaja

Za vas piše:
Stanislav Zore
Objava: 02. 08. 2023 / 06:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 12:54
Zakaj župnik odhaja
Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj župnik odhaja

Obstaja rek, da »konja, ki dobro vleče, se ne menja«. To naj bi veljalo za različna področja življenja. Zakaj je treba premestiti duhovnika, ki je priljubljen v župniji in tudi sicer dobro skrbi za versko življenje? Z odhodom se prekinejo tudi vsi lepi odnosi in zaupanja, ki se zgradijo skozi leta. (Ana)

Spoštovana gospa Ana. Vprašanje ste postavili v času, ko se duhovniki pripravljajo na prestavitve. Večina teh, ki je letos sprejela novo župnijo, si je to župnijo ogledala in se pogovorila s predhodnikom. Obenem pa tudi pripravljajo vse potrebno za izročitev župnije, ki so jo upravljali, skrbi duhovnika, ki bo prišel za njimi.

Dejstvo je, da je za večino duhovnikov to obdobje zahtevno. Po eni strani se poslavljajo od ljudi, za katere so skrbeli leta, morda celo desetletja, po drugi strani pa se poskušajo vživeti v novo okolje. V njih se pojavljajo vprašanja, kako bo šlo, ali bodo zmogli, kako jih bodo ljudje sprejeli, ali bodo znali nagovarjati nove obraze in nove duše? V njih se mešata pričakovanje in skrb. Obenem pa je to priložnost za novo rast, saj novo okolje v nas prebudi tudi nove sposobnosti.

Tudi verniki na župnijah ta čas doživljate kot preizkušnjo. To odseva tudi iz vašega vprašanja. Zakaj odhaja? Zakaj ga premeščajo? In še toliko misli, ki ste jih nan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh