Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključek obnovitvenih del v baziliki Jezusovega rojstva

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 08. 2020 / 07:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2020 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaključek obnovitvenih del v baziliki Jezusovega rojstva

Izredna obnovitvena dela so trajala sedem let.

Foto: splet / Wikipedia

V baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu bodo kmalu zaključili z izrednimi obnovitvenimi deli, ki so trajala sedem let. Kot poroča Radio Vatikan, so doslej prenovili streho, pročelje, kamnite površine in mozaike, manjka le še votlina, kjer se je po izročilu rodil Jezus. Prvotni sijaj betlehemske bazilike je mogoče občudovati na razstavi v Kongresnem centru v Riminiju, na ogled tudi na spletni strani Srečanja za prijateljstvo med narodi, ki se je sklenilo minulo nedeljo.

Zahtevni posegi v sedmih letih

Po sedmih letih skrbno opravljenih in intenzivnih obnovitvenih del bo svetišče, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, kmalu dobilo prvotno podobo. Najtežja dela so izvedli na strehi, ki je bila na nekaterih delih povsem uničena in že v nevarnosti, da bi se zrušila. Zahtevno je bilo tudi utrjevanje pročelja, ki se je z leti nevarno nagnilo. Pri tem posegu so lahko odstranili gradbene odre, ki so jih Angleži v notranjosti bazilike postavili v tridesetih letih prejšnjega stoletja, da bi zagotovili varnost, vendar so zakrivali čudovita lesena vhodna vrata. Zatem so obnovili še kamnite površine, mozaike in krstni kamen.

Manjka le še obnova votline Jezusovega rojstva

Po besedah Giuseppeja Alessandra Fichere, arheologa restavratorskega centra Piacenti, ki vodi obnovitvena dela, manjka še zadnji, najpomenljivejši del: obnova votline Jezusovega rojstva, ki je resnično srce te bazilike, doslej pa vanjo še nikoli niso posegli. Zaradi epidemije koronavirusa je bil začetek teh del prestavljen, poleg tega pa gredo počasneje, kot so v začetku predvidevali.

Presenetljive novosti

Arheologi in drugi izvedenci so med svojim delom odkrili tudi nekatera presenečenja. Fichera je navedel odkritje doslej neznanih mozaikov, na katerih je upodobljen granatovec, in sicer na prečni ladji, ki pripada armenski Cerkvi. Poleg tega so odkrili tudi sledi t.i. »obreda začetka gradnje«: ko so v času cesarja Justinijana želeli znova zgraditi baziliko, ki je bila uničena, so na mestu, kjer je bilo prej pročelje in kjer naj bi bilo stebrišče povečane cerkve, zakopali steklene svetilke iz prve bazilike. Te so sedaj odkrili in po mnenju strokovnjakov predstavljajo zgovorno znamenje, s katerim so tedaj želeli poudariti prehod z ene baziliko v drugo.

Razstava, ki razkriva različne skrivnosti

Na spletni strani si je mogoče ogledati razstavo z naslovom Betlehem reborn. Čudesa bazilike Jezusovega rojstva, ki prikazuje vse skrivnosti tega svetišča. Poleg tega je predstavljena njegova dolga zgodovina in obnovitvena dela, pripravili pa so tudi video posnetke z razlago petih sklopov, na katere je razdeljena razstava.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh