Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključujejo se volitve Narodnega sveta koroških Slovencev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 07. 2013 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaključujejo se volitve Narodnega sveta koroških Slovencev

Zaključujejo se volitve Narodnega sveta koroških Slovencev

Za položaj predsednika oziroma predsednice NSKS se potegujeta dosedanji predsednik Valentin Inzko ter nekdanja tajnica sveta Angelika Mlinar.

Z včerajšnjim dnem so se uradno zaključile volitve predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) ter članov Zbora narodnih predstavnikov NSKS. Razposlanih je bilo okoli sedem tisoč glasovnic, do danes pa se jih je vrnilo okoli 2500. Glasovnice sicer v NSKS pričakujejo še do konca tedna, rezultati pa bodo znani čez teden dni.

Volitve so uradno trajale do 15. julija, ker pa veljajo vse glasovnice s poštnim žigom tega dne, je podpredsednik NSKS Nanti Olip za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da bodo na glasovnice počakali še do četrtka. Sledilo bo štetje na krajevni ravni, prihodnji torek pa bo osrednja volilna komisija razglasila izid.

Za položaj predsednika oziroma predsednice NSKS se potegujeta dosedanji predsednik Valentin Inzko ter nekdanja tajnica sveta Angelika Mlinar.

Po poročanju ORF je na seznamu za izvolitev v Zbor narodnih predstavnikov (ZNP) 83 kandidatov in kandidatk. Predsednik zbora Jože Wakounig je v izjavi za javnost konec junija poudaril, da je med kandidatkami in kandidati v primerjavi z letom 2005, ko so bile volitve izvedene nazadnje, »precej več mladine in žensk«. To je izpostavil kot 'razveseljivo' ter se vsem, ki so se odločili za kandidaturo, iz srca zahvalil.

»Uspeh pri letošnjih volitvah bo potrdil naše delo in okrepil naša prizadevanja za vsestransko enakopravnost,« je prepričan Wakounig.

Na spletni strani NSKS pojasnjuje, da je ZNP najvišje telo odločanja v NSKS in sklepa o smernicah za delovanje organizacije. Člani ZNP je 48 in so neposredno izvoljeni ter predstavljajo vse plasti Slovencev na avstrijskem Koroškem.

ZNP kot najvišje telo demokratičnega odločanja v NSKS izvaja tudi nadzor nad delovanjem predsedstva, ki ga ob neupoštevanju večinsko sprejetih sklepov lahko tudi odstavi. Razmerje med predsedstvom organizacije in ZNP v NSKS je torej mogoče primerjati z odnosom med vlado in parlamentom v parlamentarni demokraciji, predsedstvo zato nikakor ne more ukrepati mimo volje večine v ZNP, pojasnjujejo v svetu.

48-člansko telo je sestavljeno iz osemnajstih poslancev in poslank, ki so izvoljeni v osemnajst volilnih okrožjih, ter iz tridesetih poslancev in poslank, ki so na splošnem seznamu prejeli največ podpore.

Vir: STA

Foto: arhiv Družine / T. P.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh