Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonca Štremfelj – zaroka prek pošte in pot do Boga [VIDEO]

Za vas piše:
Helena Rozman
Objava: 23. 03. 2022 / 21:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 18:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakonca Štremfelj – zaroka prek pošte in pot do Boga [VIDEO]
FOTO: arhiv oddaje Reflektor

Zakonca Štremfelj – zaroka prek pošte in pot do Boga [VIDEO]

Tudi če ne zahajate v hribe, ste gotovo že slišali za zakonca Štremfelj. Z nasmehom prineseta s seboj tudi nekaj svežega vonja po hribih, kar nekaj dni sta preživela v osrčju predalpskega sveta, v Davči.

Če se le da, preživita čas v naravi, v oddaji Reflektor pa sta delila krasne delčke svojega življenja v dvoje ter osebne poti z Bogom.


Plezam zase

Voditelj Peter Čemažar ju je že na začetku vprašal, kako se najdeta dva, ki v ljubezni do alpinizma najdeta tudi ljubezen drug do drugega? Mislili bi si, da je Marija kot poslušna žena začela slediti Andreju, da sta nazadnje šla skupaj na toliko odprav, toda ona jasno pove:

Oddaja Reflektor TUKAJ, YouTube kanal Družina media pa TUKAJ.

»Nisem začela plezati zaradi Andreja, jaz sem začela plezati zase. Tam sva se srečala … Na začetku je prišel zaradi Toneta, ki je bil načelnik alpinističnega odseka. Ko sem jaz začela plezat z Andrejem, sem bila že alpinist, pripravništva so šla že mimo. Tisto pa, kar lahko rečem, je, da je Andrejeva velika zasluga, da sem plezala še naprej. Kljub temu, da so prišli otroci, da sva se poročila, da smo postali družina …«

Knjiga zakoncev Štremfelj Objem na vrhu sveta. FOTO: arhiv oddaje Reflektor

Toda ni bilo vse idilično, kot se sliši/bere:

Treba se je bilo preleviti v enostarševsko družino, kadar je bil Andrej na odpravi. Otroci so bili majhni, potrebovali so ju oba, tu je bila šola, službe, marsikaj je bilo treba prilagoditi …, drugače pa je življenje potekalo tako, da sta sprejemala stvari, ki so prišle na pot. In to delata skupaj še sedaj, saj se je izkazalo za odlično obliko življenja. Drža kristjana je sprejemanje tega, kar pride na pot, če pa kaj ni dobro ali od Boga, bo propadlo. »Se mi zdi, da nam Bog postavlja na pot točno tiste stvari, ki so nujne,« pravi Marija.

Voda, plašč in Sveto pismo

Na eni od odprav sta imela premalo vode in bila sta na robu preživetja. Plezala sta tri dni, bila sta dehidrirana in mišice niso več dobro delovale. Ko je Marija nekaj brskala po prostoru, kjer sta spala, je našla štiri litre zapakirane čiste vode. Po tistem jo je zamikalo povabilo, da se bolj poglobi v odnos z Nekom, ki tako lepo skrbi zanju. Po tem dogodku je Marijo pot zanesla v New Age, pozneje pa je našla molitveno skupino Prenova v Duhu, kamor je kmalu potegnila tudi celo družino. Takrat ji je nek gospod rekel, če mu proda svoj plašč, da ga bo skuril. Na njem so bili New Age znaki, jing in jang …, a tudi če je Marija takrat imela rada ta plašč, je Bogu bistveno srce. In to je vodilo naprej k Svetemu pismu, ki ga je Andrej prebral od prve do zadnje črke.

»Kakšen kristjan pa sem jaz, če nisem prebral Svetega pisma? To je pa ja osnova,« je dodal Andrej spodbudno. Marija tudi opiše izkustvo: »Tisti večer, ko sva prišla na vrh, to je bila res lepota, kot da nama je Gospod pripravil pojedino. Ko je bilo telo obeh utrujeno do neskončnosti in tisto oslabelo telo in ta lepota, ki sva ji bila izpostavljena ...; prišla sva na rob stene, se pripela, tam prenočila. Ne vem, težko je povedati, a takrat sem prvič razumela Gospodove besede: 'Moje breme bo lahko' in tiste bolečine sploh niso bile problem. So bile sladke bolečine in vse me je bolelo. Bilo je nekaj nadnaravnega. To je bil samo začetek, da sem se začela spraševat, kaj se je res zgodilo v steni.«

Če tudi vas zanima, kaj vse pa se je dogajalo v neki drugi steni do vrha sveta, bosta Marija in Andrej vesela, če na njuni spletni strani naročite in preberete knjigo, vsekakor pa prisluhnite tudi našemu pogovoru.

Kupi v trgovini

Razprodano
Sporočilo gora
Duhovna rast
6,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh