Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zanimanje za katoliške gimnazije vse večje, kaj pravijo številke?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 04. 2023 / 07:29
Oznake: Mladi, Šolstvo, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2023 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zanimanje za katoliške gimnazije vse večje, kaj pravijo številke?
Na treh od štirih katoliških gimnazij je bilo prijav več kot razpisanih mest. FOTO: Tatjana Splichal

Zanimanje za katoliške gimnazije vse večje, kaj pravijo številke?

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo stanje prijav za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto 2023/24.

Skladno z razpisom in rokovnikom imajo kandidatke in kandidati še do ponedeljka, 24. aprila 2023, možnost svojo prijavo iz kakršnih koli razlogov prenesti na drugo šolo ali drug izobraževalni program. Prenosi prijav potekajo po e-pošti.

25.560 razpisanih mest

Na srednjih šolah je razpisanih 25.560 mest, od tega v programih nižjega poklicnega izobraževanja 700 mest, srednjega poklicnega izobraževanja 6882, srednjega strokovnega izobraževanja 10.176, splošnih gimnazij 5966 (od tega v zasebnih šolah 476), strokovnih gimnazij pa 1678 mest.

Tudi katoliške gimnazije s pozitivnim trendom

Število razpisanih mest je nekoliko – za 1,4 % – višje kot lani (25.198), kljub vsemu pa je zanimanje za glavnino večjih srednjih šol, zlasti gimnazij, večje od števila predvidenih mest za novince. Enako velja tudi za večino katoliških srednjih šol.

Več kot 200 prijav za ŠKG

Trend večanja zanimanja za Škofijsko klasično gimnazijo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano je zaznati že zadnjih nekaj let. Tokrat povpraševanje precej presega ponudba, saj je na voljo 168 predvidenih mest za novince, prejeli pa so 203 prijave za vpis.

»Brez izobraževalnega sistema in medijev ne moreš popravljati vrednot v družbi. Naše tradicionalne vrednote niso prirojene, zanje se je treba boriti, vzgajati je treba vanje. In če nimaš celotne izobraževalne vertikale od vrtca do univerze, potem to ne gre. Samo od sebe se ne bo zgodilo,« o pomenu (tudi) katoliškega šolstva pravi dr. Žiga Turk.

Vsaj 100 točk v 7. in 8. razredu

Kot so sporočili iz ŠKG, bodo junija lahko sprejeli od 175 do 187 kandidatov. Glede na to bi bili v tem trenutku verjetno sprejeti kandidati, ki so v 7. in 8. razredu dosegli vsaj 100 točk – gre za približno število točk, saj še nimajo ocen 9. razreda in končnega števila vpisnih mest.

Kar 26 z vsemi možnimi točkami

Med kandidatkami in kandidati, prijavljenimi za vpis na ŠKG, jih ima kar 26 vse možne točke (120) iz 7. in 8. razreda, medtem ko ima 110 točk ali več 143 kandidatk in kandidatov. Približne spodnje meje 100 točk ne dosega manj kot 10 % kandidatk in kandidatov.

Manj razpisanih mest na Gimnaziji Želimlje

Podobno je tudi na Gimnaziji Želimlje, ki bi jo želelo obiskovati 71 bodočih dijakinj in dijakov, a je predvidenih »le« 56 mest za novince (28 manj kot leto prej). Lani, denimo, je bil interes za želimeljsko gimnazijo še bistveno večji (91).

Največje zanimanje v zadnjih 7 letih

Tudi na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru so prejeli malenkostno več prijav za vpis (91), kot imajo prostih mest v novem šolskem letu (84). Zanimanje za šolo je letos največje v zadnjih sedmih letih.

Le v Vipavi manj povpraševanja kot ponudbe

Edina od katoliških srednjih šol, ki ima število prijav manjše od števila prostih mest, pa je Škofijska gimnazija Vipava, ki predvideva 84 mest za novince, zaenkrat pa ima 60 kandidatov, kar pa je še vedno več kot lani (51).

Nalaganje
Nazaj na vrh