Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi umirjanja padavin ARSO znižal stopnjo opozorila na rumeno [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 05. 08. 2023 / 14:22
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2023 / 18:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi umirjanja padavin ARSO znižal stopnjo opozorila na rumeno [VIDEO]
Razmere glede poplavljanja rek se ne slabšajo več tako drastično, vendar pa številne reke ostajajo razlite. FOTO: PGD Škale

Zaradi umirjanja padavin ARSO znižal stopnjo opozorila na rumeno [VIDEO]

Zaradi postopnega zmanjševanja količine padavin je Agencija za okolje (ARSO) stopnjo opozorila znižala na rumeno. Za nedeljo popoldne meteorologi napovedujejo še eno pošiljko neviht, ki pa naj dodatnih večjih količin dežja ne bi prinesle.

Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča so zadnje ure namerili manj dežja: preteklo noč so ga v 12 urah namerili 20 do 50 litrov na kvadratni meter, kar je bistveno manj kot včeraj čez dan (v 12 urah kar od 30 do 90 litrov). V nadaljevanju današnjega dneva ga pričakujejo še od 15 do 30 litrov, ponoči pa, zlasti na vzhodu, od 5 do 15 litrov na kvadratni meter. Po nedeljskem popoldnevu, ko bo hladna fronta od zahoda prinesla nove nevihte (predvidoma bo najhuje na Primorskem, kjer bo možna tudi toča), se bo ozračje v noči na ponedeljek umirilo, nato pa prihodnji teden kaže na stabilno in sončno vreme.


Slabšajo se razmere v spodnjem toku Save

Hidrolog Janez Polajnar pa je pojasnil, da se razmere glede poplavljanja rek ne slabšajo več tako drastično, vendar pa številne reke ostajajo razlite, zaradi nočnega deževja so zlasti v osrednji, zahodni in severni Sloveniji še porasle, a v manjšem obsegu, bodo pa zato začele upadati pozneje, je poročala STA. Se pa slabšajo razmere v spodnjem toku Save, kjer je trenutni pretok 1600 kubičnih metrov na sekundo in se bo čez dan še malo povečal, saj bo večjo količino vode prinesla tudi naraščajoča Krka. Največ težav pričakujejo na sotočju Krke in Save, zlasti v Krški vasi z okolico, kjer bodo razmere resne predvidoma do nedeljskega popoldneva.

Mura na robu protipoplavnih nasipov

Še vedno poplavljata Savinja, ki pa ne narašča več, in Drava, ki pa ima zdaj stabilen pretok. »Pretok Mure je 1300 kubičnih metrov na sekundo, torej je na robu protipoplavnih nasipov, a se zaenkrat ne razliva,« poudarja Polajnar, ki za druge dele države pričakuje postopno umirjanje razmer ter počasno upadanje in odtekanje poplavne vode v reke. »V nedeljo bo večina rek še naprej upadala, izjema bodo spodnji tokovi večji rek – Save, Drave in Mure,« je dodal. Ob pričakovanih nedeljskih popoldanskih nevihtah niso izključeni narasli vodotoki v zahodni in osrednji Sloveniji, a bodo nevihte hitro prešle državo, zato verjetno večjih težav ne bo.


Z interventnimi ukrepi preprečili večjo škodo

Direktorica Direkcije za vode Neža Kodre konkretnih povratnih informacij o stanju na terenu še nima, opozarja pa, da je stanje kritično na območju Spodnje in Zgornje Savinjske doline ter v občinah Razkrižje in Ljutomer, kjer so z interventnimi ukrepi preprečili večjo škodo. »Na Muri bodo vodarji danes skupaj s civilno zaščito aktivirali suhe zadrževalnike na obeh straneh meje, slovenski in madžarski,« je pojasnila Kodretova. Kritično je tudi v Črni na Koroškem, medtem ko je Celje ostalo pod robom katastrofalnih dogodkov.

Evakuiranih več tisoč ljudi

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je glede na to, da so bile v minulih urah izvedene številne evakuacije, tudi turistov v kampu Terme Čatež, pozval k upoštevanju priporočil. »Ocenjujemo, da je skupno evakuiranih več tisoč ljudi. Samo v Rečici ob Savinji so zvečer s hrano in nastanitvenimi zmogljivostmi oskrbeli tisoč ljudi, zlasti turistov. 650 tujcev so zaradi zapor in ujetja na avtocesti nastanili v Trbovljah in okolici. Ti so že odšli domov. Trenutno pa s helikopterjem rešujejo tudi nosečnico,« je, kot je njegove besede povzela STA, pojasnil Šestan in prikimal, da je Črna na Koroškem še vedno povsem odrezana od sveta.


Mostu v Lučah ni odneslo

»Tam se bo pojavila težava pri oskrbi z različnimi artikli, tudi s kruhom, vodo in mlekom. Trenutno preverjajo stanje v občini in ugotavljajo, kaj ljudje najbolj potrebujejo,« je izpostavil Šestan in dodal, da se s podobnimi težavami soočajo tudi od Ljubnega navzgor. Pojasnil je, da mostu v Lučah ni odneslo, vseeno pa bo treba, ko bo to dopuščalo stanje voda, pregledati vse mostove, kar bo terjalo tudi omejitve ali prepoved prometa. Na več lokacijah razmišljajo o postavitvi začasnih mostov. Šestan je še dejal, da lahko ljudje, ki želijo pomagati pri nastanitvah ljudi, svojo ponudbo pošljejo na e-naslov podpora@urszr.si, kjer bodo vse ponudbe evidentirali in jih po potrebi uporabili.

Kupi v trgovini

Razprodano
V sreči in nesreči, v Bogu
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh