Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zatolmin: jaslice v spomin pokojnim sovaščanom

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 01. 2023 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2023 / 21:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zatolmin: jaslice v spomin pokojnim sovaščanom
Zatolminske jaslice pripovedujejo o življenju na planini Sleme, kjer so oživele podobe rajnih očetov, bratov in mož ter njihovih zanimivih življenjskih zgodb. FOTO: osebni arhiv/T. Šavli

Zatolmin: jaslice v spomin pokojnim sovaščanom

V vasici Zatolmin pri Tolminu so med nedavno minulimi božičnimi prazniki spomin na Jezusovo rojstvo upodobili na prav poseben način: tokratne jaslice pripovedujejo o življenju na planini Sleme, visoko pod Rdečim robom, kjer so oživele podobe rajnih očetov, bratov in mož ter njihovih zanimivih življenjskih zgodb.

Domačini so na začetku vasi postavili jaslice, posvečene vsem pokojnim sovaščanom s simbolno željo: da bi bile predrag spomin nanje ter hkrati pot in luč v prihodnost. Kot so poročali krajevni mediji, se je ideja za posebne jaslice med Zatolminci rodila pred petimi leti, ko so v božičnem času prvič postavili »kamarnco«, preprost objekt, ki je nekoč nudil zavetje pastirjem v senožetih, in vanjo postavili sveto družino. V lanskem decembru so omenjeni projekt še nadgradili.

FOTO: osebni arhiv/T. Šavli

Tokratne zatolminske jaslice se raztezajo na širšem območju okoli kamarnce, vanje pa so poleg svete družine postavili še fotografije pokojnih sovaščanov. Po besedah Tadeja Šavlija, enega izmed avtorjev jaslic, so pred postavitvijo svojce pokojnih povprašali za dovoljenje in za primerne fotografije in doživeli zelo lep odziv. Izbrali so takšne, ki jih je bilo mogoče povečati v naravne velikosti ljudi in jih umestiti v kontekst jaslic. Podobe sedmih pokojnih sovaščanov so nato natisnili in nalepili na pocinkano pločevino, zaradi česar jaslice lahko kljubujejo kakršnim koli vremenskim razmeram.

Zatolmin je vas, za katero so značilne planine, med njimi pa je najprepoznavnejša planina Sleme.

Nad kamarnco in sveto družino so postavili še en poseben kraj, ki že dolga leta zaznamuje življenje Zatolmincev, kot je pojasnil Tadej Šavli. Zatolmin je namreč vas, za katero so značilne planine, med njimi pa je najprepoznavnejša planina Sleme. Fotografije, na podlagi katerih so pripravili tokratne jaslice, izvirajo iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Planina Sleme je še vedno »živa«, podobe sedmih oživljenih rajnih pa so večinoma mlekarji, sirarji in pastirji, ki so nekdaj delovali v planini.

FOTO: osebni arhiv/T. Šavli

Tadej Šavli je mladost preživel v Zatolminu in ima na pokojne sovaščane lepe spomine: to so bili ljudje istih misli in preprostih pogledov, zato so mu zelo prirasli k srcu. Običaji, ki jih je skušal predstaviti v jaslicah, so po osemdesetih letih prejšnjega stoletja začeli hitro zamirati, na vse to pa ga vežejo najnežnejši otroški spomini: »Kar doživiš kot otrok, to odneseš v življenje in tega ti sodoben svet ne more odvzeti.«

Domačini se radi spominjajo pokojnih sovaščanov in ob jaslicah se marsikomu utrne kakšna solza, predvsem pa lahko ob njih skupaj obujajo spomine na zgodovino vasi in njenih prebivalcev.

Tudi drugi domačini se radi spominjajo pokojnih sovaščanov, zato se marsikomu, tako Šavli, ob jaslicah utrne tudi kakšna solza, predvsem pa lahko ob njih skupaj obujajo spomine na zgodovino vasi in njenih prebivalcev.

FOTO: osebni arhiv/T. Šavli

Zatolminske jaslice so na ogled do svečnice.

Kupi v trgovini

Naredimo jaslice!
Za otroke
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh