Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zavrnjen predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 21. 06. 2022 / 13:57
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zavrnjen predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi
Predlog zavrnjen. FOTO: Tatjana Splichal

Zavrnjen predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi

Državni zbor (DZ) je na izredni seji zavrnil predlog opozicijske SDS razpis za posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi. 52 glasov je bilo za, 23 pa proti.

V SDS so opozarjali na finančne posledice povečevanja števila ministrstev, v koaliciji pa so poudarjali, da gre pri reorganizaciji za dobrobit države.

Predlog reorganizacije za tri dodatna ministrstva

S spremembo zakona o vladi so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in ustanovitvijo treh dodatnih ministrstev, in sicer ministrstva za solidarno prihodnost, ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ministrstva za podnebje in energijo.

Slovenija z največ ministri v EU

Če bodo takšne spremembe zakona potrjene, bo Slovenija država z največ ministrstvi v EU oz. celo v Evropi, je v imenu predlagateljev opozoril Branko Grims iz SDS. »Gre za zapravljanje denarja, stroške, ki bodo nastali s povečanjem števila ministrstev, pa bodo plačali davkoplačevalci,« je dejal. Vladi je očital neoperativnost in neodzivanje, zaradi česar je nastala škoda. Z večanjem števila ministrstev pa bo po njegovem mnenju vlada še manj operativna.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je pojasnila, da sprememba zakona zasleduje čim bolj učinkovito organizacijsko strukturo, ki se bo hitro odzivala na za državljane pomembnih področjih, tistih, ki jih vlada uvršča med prioritetna in so usmerjena v bodočnost. Za očitki, da bo širša sestava vlade neučinkovita in potratna, se po besedah Tamare Kozlovič (Gibanje Svoboda) skriva le zavlačevanje in nagajanje, navaja STA.

Gre za zapravljanje denarja, stroške, ki bodo nastali s povečanjem števila ministrstev, pa bodo plačali davkoplačevalci. (Branko Grims, poslanec SDS)

»Prejšnja vlada je dobila priložnost, da se organizira, kot misli, da je najbolje zanjo in da bo najbolje delovala. Pod krinko ljudskosti tega danes ne dovoli koaliciji,« je povedala Kozlovičeva, ki se ji zdi nekorektno, da se vnaprej sodi, da nekaj ne bo delovalo.

Referenduma niso podprli niti v NSi

Kot je pojasnila poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič, želijo, da se politika preneha ukvarjati sama s seboj in začne delati to, za kar je bila izvoljena. Poudarila je še, da si ljudje ne želijo novih ministrstev, ampak rešitve aktualnih problemov. »Vsekakor mora nova vlada čim hitreje pripraviti nabor ukrepov, ki bo učinkovit odgovor na visoke cene hrane, elektrike in tudi surovin v kmetijstvu,« je pojasnila.

Nalaganje
Nazaj na vrh