Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinina zbirka Sozvezdja je prejela priznanje za najlepšo knjižno zbirko

Za vas piše:
M. P.
Objava: 21. 11. 2023 / 15:38
Oznake: Knjiga, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinina zbirka Sozvezdja je prejela priznanje za najlepšo knjižno zbirko
Najnovejša knjiga v zbirki Sozvezdja. FOTO: M. P.

Družinina zbirka Sozvezdja je prejela priznanje za najlepšo knjižno zbirko

Za najlepšo knjižno zbirko je bila na Slovenskem knjižnem sejmu razglašena zbirka Sozvezdja založbe Družina. Zbirko ureja Brane Senegačnik, oblikuje pa Jerneja Rodica.

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije vsako leto na Slovenskem knjižnem sejmu podeljuje nagrado “Najlepša slovenska knjiga” za izjemno raven oblikovanja slovenske knjige in spodbudo za nenehno skrb založb za dvigovanje te ravni. 

Nagrado sta prevzela direktor Družine Tone Rode in urednik zbirke Brane Senegačnik. FOTO: P. P. 

Za najlepšo knjižno zbirko je bila danes razglašena zbirka Sozvezdja, ki izhaja pri založbi Družina. V zbirki je doslej izšlo že devet pesniških zbirk tujih avtorjev. 

Likovna zasnova izraža vsebinsko raznolikost

Urednik zbirke Brane Senegačnik je ob prejemu nagrade povedal, da gre v zbirki za dvojno raznolikost, ki jo dobro izraža njena likovna zasnova. "V zbirki izhajajo dela moderne lirične poezije od začetka 20. stoletja do avtorjev, ki so še živi in ustvarjajo. Poleg tega pa gre za izključno prevodno poezijo, ki v izvirniku nastaja v različnih jezikih, objavili smo dela iz veliko različnih evropskih jezikov," je dejal Brane Senegačnik. 

Urednik zbirke Sozvezdja Brane Senegačnik. FOTO: M. P. 

Za izjemno oblikovno delo je pohvalil avtorico likovne zasnove zbirke. "Jerneja Rodica ima izjemen posluh za to raznolikost, je pa tudi neverjetno odprta za diskutiranje o likovni opremi, tako da so te podobe v resnici zrasle iz poglabljanja v posamezen opus in v dialogu s pesniki in pesnicami, navsezadnje tudi s prevajalci in uredniki. Vse to je znala oblikovalka mojstrsko zajeti."

Vzemite si čas za poezijo. FOTO: M. P. 

Zbirka Sozvezdja daje glas vrhunski sodobni poeziji

Brane Senegačnik je na predstavitvi zbirke Sozvezdja leta 2015 povedal, da je ta zbirka želela nadgraditi zbirko Sidera, ki prav tako izhaja pri založbi Družina. »Zbirka Sidera je namenjena klasično utrjeni literaturi, zlati tistim delom, ki so nesporen element literarne zgodovine in ki še niso bila prevedena v slovenščino. Z dopolnilno zbirko Sozvezdja pa smo želeli poseči še v sodobnost, v čas, ki ga živimo, in dati glas tudi poeziji, ki nastaja v tem času,« je povedal Senegačnik Ta poezija še ni mogla biti kanonizirana, tudi ni nujno, da kdaj bo. »Vendar se bomo odločali za take zbirke, pesmi, ki so po naši presoji vrhunske. Ki pravzaprav ustvarjajo svet, podoben delom največje klasike.«

Povabljeni na predstavitev najnovejše knjige

Zbirka Sozvezdja letos slovenskim bralcem prvič predstavlja Pulitzerjevo nagrajenko Lisel Mueller. Zbirko z naslovom Kar se zgodi, se zgodi v tišini bo na knjižnem sejmu v nedeljo, 26. novembra, ob 16. uri predstavil urednik dr. Brane Senegačnik, z njim pa se bosta pogovarjali prevajalka Miljana Cunta ter pesnica in literarna kritičarka Tina Kozin. Vabljeni!

Preberite tudi: Družina na Slovenskem knjižnem sejmu s kar 11 dogodki


Nalaganje
Nazaj na vrh