Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbor za republiko za mediatorja predlaga Pahorja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 03. 2024 / 06:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 06:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zbor za republiko za mediatorja predlaga Pahorja
Zbor za republiko vidi v Borutu Pahorju človeka širokega srca, empatije, nekonfliktnosti in globokega razumevanja državniških vprašanj, sprejemljivega za obe pogajalski strani. FOTO: Tatjana Splichal

Zbor za republiko za mediatorja predlaga Pahorja

Ob Fidesovi stavki zdravnikov, ki ji ni videti konca, so se v torek oglasili v civilnodružbeni organizaciji Zbor za republiko in za mediatorja v pogajanjih z vlado predlagali prejšnjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Kot je v izjavi za javnost zapisal predsednik Zbora za republiko France Cukjati, je razumljivo, da sindikat Fides ne zaupa več vladnim dogovorom, niti podpisanim črno na belem. Zastoj v reševanju stavkovnih zahtev pa se kaže v vse večjem umanjkanju nadurnega dela zdravnikov.

Ne želijo biti dvoživke in delati samo za denar

»Namesto, da bi za skrajševanje čakalnih vrst omogočili in spodbujali uporabo diagnostičnih in terapevtskih zmogljivosti, ki v popoldanskih in večernih urah po mnogih klinikah samevajo, se uresničuje napoved 'totalne vojne'. Vse več zdravnikov tudi napoveduje, da po koncu stavke ne bodo več dali soglasja za nadurno delo prek evropskega normativa, saj ne želijo biti 'dvoživke' in 'delati samo za denar',« je poudaril Cukjati.

Nevaren ideološko-družbeni spopad

Po njegovem je klasična stavka za delavske pravice v primeru zdravnikov že davno prešla v ideološko-družbeni spopad, nevaren za učinkovitost zdravstvene službe in za bolnike. Kot edini izhod iz te slepe ulice vidi mediacijo, v kateri nimajo besede le oblast, zakoni in odredbe, temveč tudi ljudje.

Pahor se na pobudo še ni odzval

V Zboru za republiko torej dejavno iščejo verodostojnega mediatorja, človeka širokega srca, empatije, nekonfliktnosti in globokega razumevanja državniških vprašanj, ki bi bil po njihovem prepričanju sprejemljiv za obe strani, in kot optimalno rešitev ponujajo prejšnjega predsednika Boruta Pahorja. Ta se na pobudo zaenkrat še ni odzval.

Nalaganje
Nazaj na vrh