Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: poskus umora vrhovnega sodnika Kavanaugha, osumljenec aretiran

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 06. 2022 / 13:15
Oznake: Družba, Nemiri, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2022 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: poskus umora vrhovnega sodnika Kavanaugha, osumljenec aretiran
Ameriško vrhovno sodišče. FOTO: Pixabay

ZDA: poskus umora vrhovnega sodnika Kavanaugha, osumljenec aretiran

Policisti v Združenih državah Amerike so minulo sredo aretirali 26-letnega Nicholasa Johna Roska in ga obtožili poskusa umora vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha.

Roske je očitno nameraval umoriti Kavanaugha na njegovem domu v Chevy Chasu v ameriški zvezni državi Maryland.

26-letnik je pred zasebnim domovanjem vrhovnega sodnika, ki je znan po svoji podpori življenju, temu grozil s pištolo, poroča spletni portal kath.net. Osumljenec naj bi se bal razveljavitve prelomne sodbe Roe proti Wadu, s katero so leta 1973 v ZDA uzakonili splav. Roske je očitno nameraval umoriti Kavanaugha na njegovem domu v Chevy Chasu v ameriški zvezni državi Maryland. V sodnih dokumentih je navedeno, da je bil osumljenec opremljen s pištolo Glock 17, poprovim sprejem, močnejšo vrvjo, kladivom, izvijačem, lomilnikom in lepilnim trakom. Roske je poklical krajevno nujno pomoč ter pojasnil, da ima samomorilske misli in pištolo ter da je prišel iz Kalifornije, da bi »ubil nekega sodnika vrhovnega sodišča Združenih držav Amerike«.

Na dom sodnika Kavanaugha so poslali tamkajšnje policiste, ki so Roska aretirali. V tem času so bili vrhovni sodnik in njegova družina dejansko na svojem domu. Roske je policistom zaupal, da je bil »razburjen«, potem ko so mediji neuradno poročali o dokumentu vrhovnega sodišča o splavu, pa tudi po nedavnem množičnem streljanju v Uvaldeju v Teksasu. Sodeč po njegovi pisni izjavi je tudi verjel, da bi lahko sodnik Kavanaugh spodbudil izdajo sodbe, ki bi omilila predpise o nadzoru orožja. Če bo osumljenec spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zaporne kazni.

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je že prejšnji mesec podaljšal zaščito za sodnike vrhovnega sodišča.

Kavanaugh je eden od vrhovnih sodnikov v ZDA, ki so najbolj naklonjeni življenju. Odkar je prejšnji mesec v javnost pricurljal osnutek odločitve, da bi lahko uzakonitev splava na podlagi sodbe Roe proti Wadu iz leta 1973 razveljavili, so sodniki vrhovnega sodišča, naklonjeni zaščiti življenja, pod velikim pritiskom javnosti.

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je že prejšnji mesec podaljšal zaščito za sodnike vrhovnega sodišča, glede zadnje aretacije pa je dejal, da so grožnje z nasiljem in dejansko nasilje nad sodniki vrhovnega sodišča usmerjene »v srce naše demokracije« in da jih v ZDA ne bodo dopuščali.

Nalaganje
Nazaj na vrh