Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zdaj naj odmeva petja glas«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 23. 09. 2019 / 08:34
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2019 / 09:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Zdaj naj odmeva petja glas«

V primorskih krajih, v katerih je svoj pečat posebej pustil župnik in pesnik Simon Gregorčič, so pripravili Gregorčičeve dneve.

V primorskih krajih, v katerih je svoj pečat še posebej pustil župnik in pesnik Simon Gregorčič, so znova pripravili Gregorčičeve dneve. Letošnje vodi verz iz njegove pesmi Opomin k veselju »Zdaj naj odmeva petja glas«, ta je bila natisnjena v Poezijah IV, ki so izšle dve leti po pesnikovi smrti, leta 1908. Pesem si lahko preberete spodaj.

Dnevi v spomin na pogumnega zavednega Slovenca so se začeli v petek, 20. septembra. Prireditve organizira Goriški literarni klub Govorica v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica, OŠ Kobarid, podružnico Smast, Gromom, d. o. o. , KS Gradišče nad Prvačino in Društvom Gradiškovci.

Pesnik z verjetno največ uglasbenimi pesmimi

Simon Gregorčič se je v srca Slovencev, predvsem Primorcev, zapisal še posebej s preroško pesnitvijo Soči, uglasbene so številne njegove pesmi, nekatere so že kar ponarodele (Njega ni, Veseli pastir, Mojo srčno kri škropite, Znamenje). Med najbolj znanimi pesmimi so tudi Življenje ni praznik, Človeka nikar, Nazaj v planinski raj!, Dneva nam pripelji žar!. Na Gregorčičevih dneh želijo organizatorji osvetliti njihov pomen, saj, kot je na novinarski konferenci povedala predsednica Goriškega literarnega kluba GOvoRICA Darinka Kozinc, »verjetno noben pesnik ni doživel toliko uglasbitev svojih pesmi kot prav Gregorčič«.

Ker želijo prenašati Gregorčičev duh skupaj z mladimi, se jim zdi pomembno, »da pri organizaciji sodelujejo vsi, ki so kakor koli povezani s pesnikom, tako domačini z Vrsnega kot tudi gradišča nad Prvačino, kjer je pesnik dolga leta služboval,« je še povedala Darinka Kozinc.

Začelo se je na Kobariškem

Življenjska pot Simona Gregorčiča se je začela leta 1844 v Vrsnem pri Kobaridu, tako so se tudi Gregorčičevi dnevi začeli na Kobariškem. V petek, 20. septembra, so položili venec na Gregorčičev grob v Libušnjah, nato je sledil kulturni program v Gregorčičevi rojstni hiši na Vrsnem, kjer so v sodelovanju s pesnikovim sorodnikom Pavletom Gregorčičem in podružnično osnovno šolo Smast pripravili recital izbranih Gregorčičevih pesmi s člani Goriškega literarnega kluba GOvoRICA in nastopom učencev omenjene šole.

Selitev na Goriško

Na šolanje se je Gregorčič odpravil v Gorico, in to ravno v času, ko se je usodno razpletalo slovensko narodno vprašanje na zahodni etnični meji, saj je po vojni leta 1866 Italiji pripadla vsa Beneška Slovenija in Goriška pokrajina. Dogajanje se je jasno izrazilo v Gregorčičevi poeziji. V njej je izrazil bojazen za svoje kraje ob Soči, po katerih je segala grabežljiva tuja roka.


Grob Simona Gregorčiča,
foto: Andrej Praznik
Če bi se ta narodna katastrofa ne zgodila, bi se morda Gregorčičevi dnevi nadaljevali v Gorici, ki zdaj leži na drugi strani slovenske meje, tako pa se bodo v sosednji, slovenski Novi Gorici. V četrtek, 26. septembra, bodo ob 17.30 pred pesnikovim spomenikom na Erjavčevi ulici položili cvetje, nato bodo ob 18. uri v Bevkovi knjižnici v Novi Gorici recital Gregorčičevih pesmi v izvedbi Jakoba Šfiligoja, krajši zborovski koncert Dornberških fantov pod vodstvom Janka Hareja, multimedija o Simonu Gregorčiču ob avtorski glasbi Lada Jakše in pogovor o uglasbenih pesmih Simona Gregorčiča s skladateljem in zborovodjo Miranom Rustjo,. Program bo povezovala in vodila dr. Megi Rožič.

10 let Gregorčičeve poti na Gradišču nad Prvačino

Po novi maši je bil Gregorčič kaplan v Kobaridu, kjer je s prijateljem Ignacijem Gruntarjem ustanovil čitalnico. Pri pomembnem narodnobuditeljskem delu mu je zavzeto pomagala učiteljica Dragojila Milekova, s katero sta spletla globoko čustveno povezavo, zaradi česar je moral oditi stran v Rihemberk (zdaj Branik), nato pa se je bolehen umaknil na Gradišče nad Prvačino, kjer je kot vikar preživel 21 let. V tem času je kmetoval, se ukvarjal z vinogradništvom, zidal hišo in izdal tri knjige Poezij.

Na Gradišču nad Prvačino so v spomin nanj postavili spomenik in po njem poimenovali Gregorčičevo pot, ki letos praznuje 10 let. Prav s slovesnostjo ob tej obletnici se bodo sklenili letošnji Gregorčičevi dnevi, in sicer v soboto, 12. oktobra. Gregorčičevo poezijo bodo recitirali in peli člani Goriškega literarnega kluba GOVORICA, Gradiški slavčki, Naši fantje in ansambel s Krasa.

Množično slovo

Simon Gregorčič je svojo zemeljsko pot končal v Gorici leta 1906. Ker si je za svoje zadnje počivališče izbral sv. Lovrenca pod Libušnjem, ga je po goriških ulicah in naprej ob Soči spremljala več tisočglava množica ljudi. Tako je pesnika pospremilo k zadnjemu počitku verjetno največ Slovencev, njegove pesmi pa so romale povsod, kamor so odhajali Primorci.

Opomin k veselju

Omlajen hrib, zelen je log,
življenje novo krog in krog!
Cveto mlade cvetičice,
pojo predrobne ptičice.

Odpri se mi, srce, odpri,
ne zametuj cvetočih dni;
glej, zlati maj te vabi zdaj,
— kdo ve, če bo te še kedaj?

Zdaj pomlad je, zdaj cvetja čas,
zdaj naj odmeva petja glas:
dokler ti še cvete mladost,
uživaj radost in sladkost!

Preberite tudi:

Pesnik po milosti božji
Primorska se spominja domoljubnega pesnika

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh