Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravniški sindikat Fides preklical današnji začetek stavke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 04. 2023 / 07:57
Oznake: Politika, Vlada, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2023 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravniški sindikat Fides preklical današnji začetek stavke
Fides je preklical za danes predvideno stavko. FOTO: Unsplash

Zdravniški sindikat Fides preklical današnji začetek stavke

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) je včeraj odločil, da (zaenkrat) ne bo reaktiviral stavkovnih aktivnosti, predvidenih za danes, nedeljo, 2. aprila 2023.

V sindikatu Fides ugotavljajo, da je približevanje roku za reaktivacijo stavke obrodilo sadove, saj da so minuli petek popoldne od vlade prejeli prvi osnutek novega zakona o temeljih novega plačnega sistema. Ker se je to zgodilo tik pred potekom roka, ki ga je vlada imela za oblikovanje ločenega zdravstvenega plačnega stebra, se je včeraj sestal Fidesov glavni stavkovni odbor in ugotovil, da predlog zakona predstavlja prvi korak k izpolnitvi vladne zaveze o oblikovanju ločenega zdravstvenega plačnega stebra iz sporazuma, podpisanega s sindikatom 19. oktobra lani.

Pogajanja o ločenem zdravstvenem plačnem stebru

O vprašanju reaktivacije stavke se bo sicer glavni stavkovni odbor odločil v prihodnjih dneh, ko bo po ponedeljkovih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja že bolj jasno, kaj vladni predlog daje in kako se bodo nanj odzvali ostali sindikati. »Hkrati bo ključno dogajanje na pogajanjih o ločenem zdravstvenem plačnem stebru, saj je zdaj odprta pot za dokončno oblikovanje vsebin. Fides vztraja pri dosedanjih izhodiščih, ki jih je prejšnji teden predstavil v predlogu sporazuma o oblikovanju ločenega zdravstvenega plačnega stebra,« so zapisali v Fidesu.

Poskus oviranja pravice do stavke

Kot poudarjajo, spoštujejo dogovorjeno v obeh podpisanih sporazumih in enako pričakujejo tudi od vladne strani, ministrovo polemiziranje o zakonitosti stavke pa štejejo kot poskus oviranja pravice do stavke. Ponavljajo, da je bila stavka napovedana lanskega septembra in da so bile stavkovne aktivnosti do 1. aprila 2023 le odložene, nikakor pa se Fides ne strinja, da je napoved stavke decembra 2022 pomenila prenehanje stavke, napovedane septembra 2022.

Če bi vlada kršila podpisani sporazum ...

Če bi vlada kršila podpisani sporazum, bi se stavka reaktivirala danes opolnoči, ko je potekel rok, do katerega se po sklepu glavnega stavkovnega odbora z dne 19. oktobra lani stavkovne aktivnosti začasno ne izvajajo. Sklep o začetku stavke je bil vsem deležnikom, tudi ministrstvu, sporočen 20. septembra 2022, ta stavka po zagotovilih Fidesa še vedno traja, saj stavkovni organ ni sprejel sklepa o njenem prenehanju. Z oktobrskim sporazumom je bila dogovorjena le začasna prekinitev stavkovnih aktivnosti in določen moratorij s končnim datumom 1. aprila 2023, ki se v primeru oblikovanega plačnega stebra podaljša do 30. junija 2023.

Nalaganje
Nazaj na vrh