Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združeni narodi preverjajo zaščito otrok v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2014 / 10:23
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združeni narodi preverjajo zaščito otrok v Vatikanu

Združeni narodi preverjajo zaščito otrok v Vatikanu

Izsledke preiskave neodvisnih izvedencev odbora za zaščito otrokovih pravic pri ZN naj bi predstavili 5. februarja.

Odbor za zaščito otrokovih pravic pri Združenih narodih (UNCRC) bo 16. januarja pričel s preverjanjem zaščite mladoletnih oseb pri Svetem sedežu. Preiskovalci se bodo med drugim osredotočili na otroško pornografijo, kot so včeraj sporočili s sedeža urada Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi. Izsledke preiskave 18 neodvisnih izvedencev naj bi predstavili 5. februarja. Gre za turnusno preverjanje, h kateremu se je obvezalo vseh 193 držav podpisnic konvencije Združenih narodov za zaščito otrokovih pravic, v Vatikanu pa ga bodo tokrat opravili prvič. Na zasedanju odbora med 13. in 31. januarjem bodo razpravljali tudi o položaju otrok v Republiki Kongo, Jemnu, Rusiji, Nemčiji in na Portugalskem.

Vatikan je v začetku lanskega decembra poslal svoje odgovore na vprašalnik odbora UNCRC, v katerih Sveti sedež zagovarja ukrepe katoliške Cerkve proti spolni zlorabi mladoletnih oseb, med drugim pa omenja tudi smernice za obravnavanje primerov spolnih zlorab, strožjo izbiro duhovniških kandidatov in prilagajanja v cerkvenem pravu. Pri nekaterih vprašanjih Vatikan opozarja na pomankljiva poizvedovanja in pravno samostojnost po škofijah.

Glede spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov v Vatikanu pojasnjujejo: »Vatikan je globoko zaskrbljen zaradi kuge spolnih zlorab, ki prizadene na milijone otrok po vsem svetu, in obžaluje, da so pri zlorabah žal sodelovali tudi nekateri duhovniki.« Ocene glede števila žrtev zapis ne vsebuje. Izpostavlja pa še povezavo državnih zakonodaj pri obvezni prijavi spolne zlorabe. »Sveti sedež svetuje tako vernikom kot tudi nevernim, naj ne oklevajo pri prijavi tovrstnega prekrška pri pristojnih državnih oblasteh«, je zapisano v dokumentu.





Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (O. N.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh