Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ženske kot papeževe svetovalke niso nič nepredstavljivega«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 11. 2013 / 09:10
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ženske kot papeževe svetovalke niso nič nepredstavljivega«

»Ženske kot papeževe svetovalke niso nič nepredstavljivega«

Kot piše »L'Osservatore«, veliko žensk spodbuja večje priznanje ženske prisotnosti v Cerkvi.

Vatikanski časnik »L'Osservatore Romano« v včerajšnji izdaji v gostujočem prispevku spodbuja sprejem žensk v »papeška svetovalna telesa«. Danes v katoliški Cerkvi »svetovalno telo papeža, ki ga sestavljajo moški in ženske, ni nič nepredstavljivega«, je v prispevku zapisala rimska zgodovinarka Lucetta Scaraffia. Redna sodelavka vatikanskega časnika se pri tem sklicuje na predsednico gibanja fokolarov, Mario Voce, ki je pred kratkim izrekla podobno zahtevo. Vprašanje, katero svetovalno telo je pri tem mišljeno, ostaja odprto.

Scaraffijeva je pred tem že podprla imenovanje ženske v kardinalski kolegij. To bi po njenem mnenju imelo številne prednosti, saj ne bi trčili ob občutljivo vprašanje duhovniškega posvečevanja žensk, kot je zapisala v septembrskem prispevku za italijanski časnik »Il Messaggero«. V zadnjem času so mediji vedno znova ugibali, ali bo papež Frančišek v kardinalski zbor imenoval predstavnico ženskega spola. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je to označil kot »neumnost«.

Izjave Vocejeve so pokazale, da zahteve po večjem priznanju ženske prisotnosti v Cerkvi ne prihajajo le s strani radikalnih skupin, ki spodbujajo tudi duhovniško posvečevanje žensk, je še zapisano v prispevku. To željo danes izražajo tudi »ugledne, zmerne« osebnosti. Te zmerne izjave gotovo podpira večina žensk v katoliški Cerkvi, piše Scaraffijeva v svojem komentarju z naslovom »Ženske v Cerkvi« na naslovnici časnika »L'Osservatore Romano«.

Kardinalsko imenovanje je teoretično na voljo tudi za laike. Zadnjega kardinala, ki ni bil duhovnik, je leta 1858 imenoval papež Pij IX. (1846-1878). To je bil vatikanski notranji minister Theodulf Mertel (1806-1899). Kardinalski naziv ni stvar posvečenja, ampak častno imenovanje.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh