Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženske o spolnosti: Skrivnost, ki je veliko več od biologije

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 25. 04. 2013 / 12:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ženske o spolnosti: Skrivnost, ki je veliko več od biologije

Na včerajšnji okrogli mizi v galeriji Družina, ki jo je pripravila Socialna akademija, so gostje spregovorile o ženskem pogledu na spolnost.

Na včerajšnji okrogli mizi v galeriji Družina, ki jo je pripravila Socialna akademija, so gostje spregovorile o ženskem pogledu na spolnost.

Katarina Klemenčič, ki je pred kratkim posnela dokumentarni film Ženske spolne stiske, v katerem se je na podlagi podatka, da ima vsaka druga slovenska ženska težave v spolnosti, lotila osvetljevanja vzrokov zanje tako s strani stroke kot osebnih izkušenj intervjuvank kot anketirancev na ulici, pojasnila, da jo je k filmu spodbudil ravno presenetljiv podatek o pogostosti tovrstnih težav med ženskami. Njen zaključek je, da je osnovno sporočilo filma, da ženske pogosto nismo dovolj v stiku same s sabo, se ne poslušamo: »Ženske smo intuitivne in če smo v stiku s sabo, vemo tudi, kaj pravi telo.« Veliko težavo pa predstavlja tudi dejstvo, da nas večina od staršev ni dobila dobre popotnice, saj se o spolnosti na pravi način zelo malo govori. Prav tako danes manjkajo rituali, ki bi telesnim spremembam dale nek pomen, na primer ko deklica dobi prvo menstruacijo, pa tudi same ženske imajo tak pogled nanjo: »Če bi imeli moški menstruacijo, bi imeli takrat dopust, mi pa vzamemo tableto in delamo, kot da ni nič drugače.«

S. Marjeta Pija Cevc je ob tem izpostavila, da je v današnjem času v Cerkvi veliko več priložnosti, odkar je izšla knjiga Teologija telesa (tudi za mlade), ki pravzaprav ni nič revolucionarno novega, je pa revolucionaren način, kako te stvari podaja. Vsekakor pa je po njenem mnenju spolnost vedno stvar odnosa: »Spolnost je namenjena izražanju ljubezni, je vstopno mesto, da se nam razodene Bog,« pri čemer je pomembno, da je vidimo le v njenem biološkem okviru, kar se zelo pogosto dogaja v podobi, ki nam jo podajajo mediji in sodobni družbi. Kot glavno prvino odnosa pa priporoča iskrenost med partnerjema.

Tadeja Klobučar, žena in mati, je prav tako iz lastne izkušnje povedala, kako dobrodošle so bile študijske skupine Teologije telesa, ki so jima z možem odprle nove poglede na pogovor o njej. Spolnost ji v zakonskem odnosu pomeni »intimen krog srečevanja«. Možnost, da je lahko v globokem odnosu z njim, pa se po njenem mnenju vedno prepleta s celotnim življenjem, ki zajema tudi spolnost, v kateri je človek »najbolj ranljiv«. Za osrečujočo spolnost je tudi zanjo najpomembneje, da je v stiku s seboj in da sta z možem v odnosu iskerna.


Fotografija je ilustrativna.
Foto: arhiv Družine / O. N.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh