Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlato priznanje MEPI 71 mladim iz vse Slovenije

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 10. 12. 2023 / 16:03
Oznake: Mladi, Prosti čas, Najst
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlato priznanje MEPI 71 mladim iz vse Slovenije
Zlato priznanje je tokrat prejelo več kot 70 mladih. FOTO: Katja Kodba, STA

Zlato priznanje MEPI 71 mladim iz vse Slovenije

Zavod MEPI – Mednarodno priznanje za mlade je danes pod pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar na Brdu pri Kranju podelil zlata priznanja mladim, ki so uspešno zaključili program. Kar nekaj prejemnikov je mladih katoličanov.

Šola za življenje

»Program MEPI je šola za življenje, ki temelji na praktični izkušnji in mlade opremlja za samostojno in odgovorno življenje. Lepo dopolnjuje formalno izobraževanje, saj se odvija na mladostno igriv, a izzivov poln način. Ponosni smo, da smo letos povezali več kot 400 mentorjev prostovoljcev in 1500 področnih inštruktorjev s 1887 mladimi z 78 različnih šol in organizacij,« je ob podelitvi izpostavila izvršna direktorica Zavoda MEPI Andreja Černič Anžur.

Skupina nagrajenk s predsednico republike in Andrejo Černič Anžur, izvršno direktorico Zavoda MEPI. FOTO: Katja Kodba, STA

Predsednica izpostavila pomen odgovornosti

Predsednica Nataša Pirc Musar je v svojem govoru poudarila breme izzivov, ki jih mladi nosijo v današnjem hitro spreminjajočem se svetu. »Nikoli prej ni bilo tako ključno, da vas kot skupnost opremimo z veščinami solidarnosti, medsebojnega sodelovanja in povezovanja ter odgovornosti. Dandanes pa so zelo na mestu tudi poudarki programa MEPI o enakopravnosti, enakosti in medkulturnem dialogu. To so civilizacijske vrednote, ki nas združujejo in nas spodbujajo h gradnji boljše in bolj vključujoče družbe,« je dejala.

Vzgoja mladih za človečnost je po njenem mnenju ključnega pomena, zato je mlade spodbudila k prevzemanju odgovornosti ne le do sebe, ampak tudi do drugih, predvsem ranljivih skupin, in do okolja.

Za kaj gre?

Program MEPI izvajajo na nekaterih šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, pa tudi pri skavtih. Obsega tri stopnje – bronasto, srebrno in zlato – ter štiri področja, ki mlade spodbujajo k aktivnemu preživljanju prostega časa. To so rekreativni šport, veščine, prostovoljstvo, pustolovske odprave in dodatno področje na zlati stopnji: projekt Neznani prijatelj.

Mladi iz Dijaškega doma Antona Martina Slomška na odpravi. FOTO: FB Dijaški dom Antona Martina Slomška

Koncept programa temelji na učenju iz lastnih izkušenj in vsakemu posamezniku prilagojenem programu dejavnosti v prostem času. Iz nabora aktivnosti si vsak oblikuje program, področni inštruktorji in mentorji pa nudijo oporo in svetovanje. Skladno z načelom netekmovalnosti vsak udeleženec tekmuje le sam s sabo in s svojimi cilji. Svoje dejavnosti sproti vpisuje v spletni dnevnik oz. indeks in tako sistematično beleži svoj napredek.

Med zlatimi tudi nagrajenec Najstovega natečaja Tvoj šepet

Eden izmed današnjih prejemnikov zlatega priznanja je tudi Nejc Ledinek Hovnik, drugouvrščeni na letošnjem literarnem natečaju Tvoj šepet, ki ga prireja revija Najst. Programu se je pridružil v Dijaškem domu Antona Martina Slomška in ga letos uspešno zaključil. Od tam sicer prihaja kar pet tokratnih prejemnikov zlatega priznanja. »Na Mepi sem šel, ker me je zanimalo, kaj je to,« se preprosto nasmehne. »Na začetku, leta 2019, nas je veliko poskusilo, ampak je večina kaj hitro obupala.«

Ob prejemu zlatega priznanja. FOTO: Arhiv Nejca Ledineka Hovnika

Na bronasti stopnji je kot prostovoljec pomagal z učno pomočjo v dijaškem domu, med športi si je izbral nogomet, kot veščino pa se je lotil čebelarjenja. Srebrno stopnjo je preskočil, na zlati pa je prostovoljstvu v domu dodal še »sankanje, kjer sem s sanmi drvel po belih strminah, za veščino pa sem si izbral pisanje poezije«. V sklopu projekta Neznani prijatelj se je letos poleti udeležil svetovnega skavtskega tabora (t. i. jamboreeja) v Južni Koreji.

Zlato priznanje je dokaz, da lahko s trudom in vztrajnostjo dosežeš vse.
(Nejc Ledinek Hovnik)

»Kot odpravo pa sem s kolegicama iz dijaškega doma prepešačil del Jakobove poti med Logatcem in Trstom,« zaključi naštevanje. Danes pa je napočil dan prejema priznanja. »Zelo sem vesel,« strni vtise. »Všeč mi je, da sem vztrajal na tej poti, zlato priznanje je dokaz, da lahko s trudom in vztrajnostjo dosežeš vse in da je včasih treba tudi stisniti zobe. Kamorkoli sem letos šel, nas je dež pral kot cucke,« hudomušno pojasni.

V več kot 130 državah

Tokrat je zlato priznanje sicer prejelo 71 mladih, navaja STA. Uspešnost programa MEPI in njegova relevantnost se nedvomno kažeta v tem, da je prisoten v že več kot 130 državah in povezuje več kot osem milijonov mladih po vsem svetu. V Sloveniji letos obeležujemo 25-letnico delovanja programa. V tem času je v njem sodelovalo več kot 16.000 mladih.

Med prejemniki priznanj so zadnja leta vedno tudi skavti. FOTO: Katja Kodba, STA

Od kod vse so zlati MEPI-jevci?

T. i. »zlatniki« letos prihajajo z 11 organizacij iz vse Slovenije. To so Biotehniški center Naklo, Srednja šola, Društvo GAHA Slovenija – OE Ljubljana, Gimnazija Celje - Center, Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, Gimnazija Kranj, Gimnazija Škofja Loka, Šolski center Krško - Sevnica, Gimnazija Krško, Gimnazija Ravne na Koroškem, Šolski center Škofja Loka, Zavod Antona Martina Slomška ter Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Prejemniki priznanj iz mariborskega Dijaškega doma Antona Martina Slomška z mentorjema. FOTO: Arhiv dijaškega doma

Nalaganje
Nazaj na vrh