Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znani ameriški igralec: »Cerkev je fitnes center vere«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 05. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2024 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znani ameriški igralec: »Cerkev je fitnes center vere«
Ena zgodnejših fotografij pozneje zelo uspešnega igralca v akcijskih filmih. FOTO: sylvesterstallone.com

Znani ameriški igralec: »Cerkev je fitnes center vere«

Ameriški igralec italijanskih korenin Sylvester Stallone je v pogovoru na spletnem portalu YouTube odkrito spregovoril o svoji veri, pa tudi o seriji filmskih uspešnic »Rocky«, katerih osrednji lik zagovarja vrednote, kot so zvestoba, prijateljstvo in požrtvovalnost.

»Ko sem bil na vrhuncu kariere, so moj ego in posvetne skušnjave prevzeli nadzor nad mojim življenjem,« o težkem obdobju svojega življenja priznava eden najslavnejših akcijskih igralcev v zgodovini filma. »Soočal sem se s številnimi skušnjavami, izgubil sem svojo pot in sprejel veliko napačnih odločitev,« pojasnjuje v videoposnetku, v katerem predstavlja pot in razvoj svoje vere.

Lik »Rockyja«, s katerim je Sylvester Stallone zaslovel po vsem svetu, je tip človeka, ki je želel slediti Jezusovemu zgledu. »Je človek, ki odpušča in ni zagrenjen,« Stallone opisuje glavnega junaka boksarske drame Rockyja Balboo, ki je leta 1976 nepričakovano doživela velik uspeh v kinematografih, glavni igralec pa je čez noč postal filmska zvezda.

»Na konkreten način« v bran Božji besedi

Igralec, režiser in filmski producent, rojen leta 1946 v New Yorku, je scenarij za film »Rocky« napisal sam, v zgolj nekaj dneh. To ni bil povsem običajen boksarski film, kot je Stallone po navedbah spletnega portala kath.net poudaril v pogovoru za ameriške medije leta 2006, tik preden je v kinematografe prišel zadnji del filmske serije. Film je »prispodoba za življenje«, saj boksar prehodi naporno pot, ki ima veliko opraviti z vero. »Na koncu dvoboja pokaže s prstom navzgor, zavedajoč se, od kod prihaja njegova moč. Zdi se, kot da je vse njegovo življenje v službi Boga.« Stallone pojasnjuje, da je za pisanje scenarija vzel svojo lastno zgodbo in občutja ter vse skupaj prenesel »v telo boksarja, kot je Rocky«.

Sylvester Stallone je odraščal v katoliški družini.

Film prikazuje človeka, ki je živel na robu družbe, znašel se je na najnižji točki svojega življenja, ter prikazuje njegovo pot, na kateri odkriva krščanske vrednote, kot so ljubezen, žrtvovanje, prijateljstvo in zvestoba. Boks je »simbol nenehnega boja«, tako Stallone, ki je odraščal v katoliški družini. Na vprašanje, kako sta boks in nasilje združljiva s krščansko vero, je igralec odgovoril, da so včasih potrebni tudi ljudje, ki »na konkreten način« branijo Božjo besedo: »Na neki točki potrebuješ križarja, nekoga, ki gre ven in se neposredno spopade z zlom. Prav to uteleša Rocky.« Rocky je »skromen človek, ki je prepričan, da daruje svoje življenje za druge,« je pojasnil Stallone: »Gre za globoke temeljne vrednote!«

Sylvester Stallone leta 2019. FOTO: Georges Biard/Wikipedia

Njegova osebna vera se je znova okrepila, ko je bila njegova hči zelo bolna in se je znašel v veliki stiski. »Vse sem izročil Bogu,« pravi Stallone o tem obdobju v svojem življenju.

Takrat je spoznal: »Pogosteje grem v cerkev in bolj se potopim v Božjo besedo ter ji prisluhnem, šibkejši je pritisk tega sveta name.« Ob tem poudarja, da je občestvenost, torej druženje z drugimi ljudmi, pri tem bistvenega pomena: »Brez Cerkve je vera kot čoln brez krmarja. Misliš, da zmoreš sam, in zdi se nepomembno in samoumevno, vendar naj ponazorim s tole primerjavo: vse življenje sem telesno treniral, toda ne glede na to, koliko se trudiš, sčasoma prideš do točke, ko potrebuješ pomoč. Potrebuješ trenerja. Moraš iti v telovadnico. Potrebuješ izkušnje in vodenje nekoga drugega. Sam ne moreš trenirati.«

Cerkev je fitnes center vere, duhovniki pa so trenerji. Vodijo te skozi težave in preizkušnje in te popeljejo na kraj, za katerega misliš, da ga ne moreš doseči. Toda z njihovo pomočjo je to mogoče.

Enako velja za krščansko vero: »Cerkev je fitnes center vere, duhovniki pa so trenerji. Vodijo te skozi težave in preizkušnje in te popeljejo na kraj, za katerega misliš, da ga ne moreš doseči. Toda z njihovo pomočjo je to mogoče.«

Sylvester Stallone o svoji veri:


Iskreno pričevanje: »Bolezen me je spremenila, srečal sem Boga!«


Nalaganje
Nazaj na vrh