Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jonathan Roumie: od Jezusa do hipija [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 02. 2023 / 17:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2023 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jonathan Roumie: od Jezusa do hipija [VIDEO]
Jonathan Roumie v vlogi Lonnieja Frisbeeja. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Jonathan Roumie: od Jezusa do hipija [VIDEO]

Ameriški igralec Jonathan Roumie je dobro znan tudi številnim slovenskim gledalcem: v priljubljeni seriji »Izvoljeni« namreč upodablja lik Jezusa Kristusa.

Roumie je eden izmed maloštevilnih filmskih zvezdnikov, ki v javnosti nikoli ne skrivajo svojega katolištva. Med drugim je na svojih družbenih omrežjih pred poldrugim letom navdušeno poročal o srečanju s papežem Frančiškom, januarja letos pa je bil eden osrednjih govorcev na ameriškem pohodu za življenje.

Jonathan Roumie je v svojem novem filmu tuniko in sandale zamenjal za hlače na zvonec in majice z balonastimi rokavi.

V svojem novem projektu, ki v letošnjem letu prihaja na filmska platna, je Roumie tuniko in sandale zamenjal za hlače na zvonec in majice z balonastimi rokavi: v filmu »Jezusova revolucija« upodablja hipijevskega uličnega pridigarja Lonnieja Frisbeeja.

Resnična zgodba se dogaja v južni Kaliforniji na vrhuncu hipijevske kontrakulture v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Film prikazuje nacionalno duhovno prebujenje, ki se je dogajalo v tem obdobju, in kako se je skupnost najstniških hipijev srečala s Kristusom. V Združenih državah Amerike bo film predvajan 24. februarja.


Jonathan Roumie je za ameriško katoliško agencijo CNA med drugim spregovoril o svoji vlogi v prihajajočem filmu, osebni veri, pohodu za življenje in najnovejšem izzivu Pray40, v katerem bo prek aplikacije Hallow sodeloval v letošnjem postnem času.

Lonnie Frisbee, navdušenec nad Jezusom

Kot je povedal, je bilo precej zanimivo »iz Jezusovih sandal stopiti v čevlje Lonnieja Frisbeeja« (v resnici sta tako prvi kot drugi po zemlji najraje stopala bosa). Frisbee je bil evangelizator, hipijevski ulični pridigar v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki je s svojim karizmatičnim pridiganjem na tisoče otrok privedel k Jezusu. Ko je spoznal pastorja Chucka Smitha iz cerkve Calvary Chapel, je Chuckova cerkev takrat že nekako umirala, in ko sta se Chuck in Lonnie srečala, je prišlo do »eksplozije duha«: Lonnie je pripeljal otroke, Chuck jih je poučeval o veri, jim prebiral Sveto pismo, razlagal Božjo besedo, in nenadoma je to gibanje v južni Kaliforniji na nek način »eksplodiralo« in svet nikoli več ni bil enak.

Igralec si želi, da bi v ljudeh po ogledu filma ostal občutek, da želijo Jezusa spoznati na globlji ravni.

Vloga Lonnieja je bila Jonathanu pisana na kožo, saj se je zlahka poistovetil z njegovo ljubeznijo do Jezusa. Kot je dejal, si resnično želi, da bi v ljudeh po ogledu filma ostal občutek, da želijo Jezusa spoznati na globlji ravni, kajti Bog je življenje in z Njim se vse postavi na svoje mesto. Trpljenje, ki ga bomo zagotovo vsi doživeli v tem zemeljskem življenju, je po mnenju priljubljenega igralca z Bogom bolj obvladljivo: še vedno boli, vendar je obvladljivo, če vemo, da obstaja Nekdo, ki je vse to že prestal, Nekdo, ki nas vodi skozi vse trenutke našega življenja.

Jonathan Roumie kot Lonnie Frisbee in Kelsey Grammer kot Chuck Smith v filmu »Jezusova revolucija«. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Film s to tematiko se mu v današnjem času zdi zelo potreben, kajti vsaka generacija na neki ravni išče smisel. Običajno se to začne že v najstniških letih, če ne prej, včasih pozneje, iskanje istovetnosti pa je v zgodovini navzoče pri vseh generacijah. Okoliščine so danes morda drugačne kot pred 50 leti, zgodba pa je še vedno ista.

Javna podpora življenju, »konec« kariere?

Jonathan Roumie je bil eden osrednjih govorcev na letošnjem ameriškem pohodu za življenje. To ni bila lahko odločitev, saj javna podpora življenju po njegovih besedah v filmskem poslu lahko pomeni tudi konec kariere. Sam kljub temu samozavestno izpoveduje svoja stališča, saj je prepričan, da Bog to od njega pričakuje. Govor, ki ga je predstavil v Washingtonu, »se je napisal sam od sebe«, zato ni nikoli podvomil v pravilnost svojega početja.

Prepričan je, da mu Bog stoji ob strani in ga spremlja v vsakem trenutku, tudi in predvsem takrat, ko naredi nekaj, kar se mu zdi nekoliko nenavadno. To se na koncu običajno izkaže za veliko boljšo odločitev, kot si sam kdaj koli predstavlja.

 Srečanje z Jezusom vam lahko resnično spremeni življenje.

Postni izzivi s filmskimi kolegi

V letošnjem postu se bo Jonathan Roumie pridružil postnemu izzivu Pray40, ki je na voljo prek spletne aplikacije Hallow. Izziva se resnično veseli, saj bo v pričakovanju velikonočnih praznikov sodeloval s svojimi igralskimi kolegi. Z Jimom Caviezlom (»Jezusom« iz Gibsonovega Pasijona, op. prev.) bosta 40 dni izmenično brala »Hojo za Kristusom« Tomaža Kempčana. Poleg njiju bodo tudi drugi gostje, ki bodo sodelovali pri različnih vidikih postnega izziva, med njimi igralec Mark Wahlberg in priljubljeni ameriški duhovnik Mike Schmitz.

Roumie je povedal, da je bilo branje Kempčanove knjige, »najbolj branega dela za Svetim pismom«, ena najglobljih meditacij, pri katerih je doslej sodeloval, in prepričan je, da se ljudje s pomočjo tega postnega izziva lahko resnično povežejo z Jezusom. In to, sklene igralec, »vam lahko resnično spremeni življenje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh