Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znani ameriški igralec žaluje za sinom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 03. 2024 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2024 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znani ameriški igralec žaluje za sinom
Ameriški igralec Gary Sinise (desno) s pokojnim sinom Macom. FOTO: The Gary Sinise Foundation

Znani ameriški igralec žaluje za sinom

Ameriški igralec Gary Sinise, ki se je filmskim navdušencem morda najbolje vtisnil v spomin z vlogo poročnika Dana v znamenitem filmu »Forrest Gump« iz leta 1994, je pred dnevi sporočil, da je za posledicami redkega rakavega obolenja umrl njegov 33-letni sin Mac.

Sinise je katoličan, filmska javnost pa ga pozna tudi po glavni vlogi v televizijski seriji »Na kraju zločina: New York« (CSI: New York). Kot poroča ameriški spletni portal CNA, je žalostno vest sporočil minuli teden, več kot pet let po tem, ko so Macu diagnosticirali kordom, redko vrsto kostnega raka, ki se po podatkih klinike Mayo »običajno pojavi v kosteh hrbtenice ali v lobanji«. Od leta 2017 je Mac, tudi katoličan, skupaj z očetom deloval v Fundaciji Garyja Sinisa, neprofitni organizaciji, namenjeni podpori ameriškim vojaškim veteranom, prvim odzivnikom in njihovim družinam.

Sinise je 28. februarja letos na spletni strani svoje fundacije sporočil, da njegova družina žaluje po izgubi ljubljenega sina.

Sinise je 28. februarja letos na spletni strani fundacije sporočil, da njegova družina žaluje po izgubi ljubljenega sina. Kot je zapisal, poroča CNA, je bil Mac »človek, ki je ljubil svojo katoliško vero«, in nedvomno ga je prav njegova močna vera podpirala v strašljivem petinpolletnem boju s hromečo boleznijo.

Navdih in spodbuda družini

Mac je bil nadarjen glasbenik, diplomiral je na glasbeni šoli Thornton na Univerzi Južne Kalifornije. Z očetom je sodeloval pri nastopih njegove skupine Lt. Dan Band in tik pred smrtjo posnel album »Mac Sinise: Resurrection and Revival«, ki naj bi izšel v kratkem.

Za starše je izjemno težko, če izgubijo otroka. Sočustvujem z vsemi, ki so doživeli podobno izgubo, in z vsemi, ki so izgubili ljubljeno osebo.

»Za starše je izjemno težko, če izgubijo otroka. Sočustvujem z vsemi, ki so doživeli podobno izgubo, in z vsemi, ki so izgubili ljubljeno osebo,« je zapisal Sinise. »Čeprav je za nas zelo boleče, ker ga pogrešamo, pa nas tolaži zavest, da Mac ne trpi več, ter nam je vsem skupaj v navdih in spodbudo, kako se je soočal s svojim trpljenjem.«

Sinise je delil tudi sinov najljubši navedek iz Izpovedi sv. Avguština: »Zase si nas ustvaril, Gospod, in nemirno je naše srce, dokler se ne spočije v tebi.«

Gary Sinise (v sredini) med snemanjem filma »Forrest Gump«. FOTO: The Gary Sinise Foundation

Pot v katoliško vero

Leta 2016 je igralec v oddaji na katoliškem kanalu EWTN odkrito pripovedoval zgodbo o duhovni poti svoje družine, pa tudi o tem, kako je že od najzgodnejšega otroštva podpiral pripadnike vojske in vojne veterane, pozneje pa so ga k temu spodbudili tudi veterani v njegovi in ženini družini.

Garyjeva pot v katolištvo se je začela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je njegova žena, irska igralka Moira Harris, znova odkrila svoje katoliške korenine.

Njegova pot v katolištvo se je začela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je njegova žena, irska igralka Moira Harris, znova odkrila svoje katoliške korenine in začela redno obiskovati sveto mašo. Gary in otroci so sledili njenemu zgledu in na velikonočno nedeljo leta 2000 so se skupaj veselili, ko je Moira prejela zakrament svete birme.

Igralec je zakrament svete birme prejel decembra 2010. »Zdaj vidim, da sta moje delo z veterani v zadnjih 30 letih in moja pot do birme v Katoliški cerkvi v veliki meri del iste zgodbe,« je takrat povedal v pogovoru za CNA. Kmalu po birmi je Sinise začutil, da bi za veterane lahko storil še več.

Otipljiva pomoč veteranom

Začutil je, da ga Bog kliče, naj uporabi svojo slavo in vsa orodja, s katerimi je bil blagoslovljen, ter vse delo, ki ga je skozi leta opravil v vojski, da bi služil na bolj otipljiv način in ustvaril nekaj, kar bi lahko obstajalo dlje časa, je pojasnil igralec in leta 2011 ustanovil Fundacijo Garyja Sinisa.

Fundacija Garyja Sinisa med drugim gradi domove po meri za številne veterane.

Fundacija med drugim gradi domove po meri za številne veterane, poleg tega pa nudi programe v počastitev vsem veteranom ter njim in njihovim družinam pomaga, da se uspešno prilagodijo na življenje po vojni.

Nalaganje
Nazaj na vrh