Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znano je, za koliko ljudskih obveznic so vpisali državljani

Za vas piše:
J. P.
Objava: 19. 02. 2024 / 13:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2024 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znano je, za koliko ljudskih obveznic so vpisali državljani
Minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: FB Ministrstvo za finance

Znano je, za koliko ljudskih obveznic so vpisali državljani

Po besedah ministra za finance Klemna Boštjančiča so državljani vpisali za 258,4 milijona evrov ljudskih obveznic, povprečna vrednost vpisanih obveznic je malo nad 27.000 evrov. Država bo kljub predvideni izdaji v znesku 250 milijonov € v petek izdala vse vpisane obveznice.

Obveznice je vpisalo 9427 oseb. Za vzdrževanje likvidnosti na Ljubljanski borzi in pri sklepanju poslov zunaj borze bodo uradnemu vzdrževalcu likvidnosti zakladnih menic in državnih obveznic, banki Nova KBM, dodatno dodelili obveznice v višini 1 % izdanega zneska obveznic. Skupni nominalni znesek izdaje obveznic za fizične osebe bo tako 261 milijonov evrov, je STA povzela besede ministra Klemna Boštjančiča.

Odprtih 5659 novih trgovalnih računov

Veseli ga, da so za potrebe vpisa obveznic državljani odprli 5659 novih trgovalnih računov, kar kaže, da so prepoznali ponujeno alternativo drugim naložbam, s čimer je dosežen eden ključnih ciljev – spodbuditi zanimanje za kapitalski trg. Minister si želi, da bi vlagatelji, ki so trgovalne račune odprli prvič, ostali dejavni na kapitalskem trgu: »Na ministrstvu si bomo za njegov razvoj prizadevali tudi z drugimi, dolgoročnejšimi ukrepi.«

Še zakladne menice

Dodal je, da odločitev o morebitni novi izdaji ljudskih obveznic še ni bila sprejeta, najprej bodo počakali na rezultate tega vpisa, nato bodo sprejemali nadaljnje odločitve, tudi glede na gibanje obrestnih mer. Ob tem je Boštjančič spomnil na še en podoben finančni inštrument – zakladne menice, njihova prihodnja vpisa bosta marca in aprila. Lani so jih mali vlagatelji kupili za 212 milijonov evrov.


Država bo izdala vse obveznice

Vpis obveznic je bil omejen v razponu od 1000 do 100.000 €, po prvotnih napovedih bi v primeru, da bi skupni znesek presegel 250 milijonov €, posameznemu vlagatelju dodelili manjše število obveznic od vpisanega zneska, a bo država izdala vse obveznice, namenjene polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Nekaj dni po izdaji se bo z njimi začelo trgovati na Ljubljanski borzi, odtlej bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdor koli, tudi pravne osebe.

Prispevek k razvoju kapitalskega trga

Kot je poročala STA, so na ministrstvu za finance že pred časom napovedali, da želijo z izdajo ljudskih obveznih in s podobnimi izdajami v prihodnjih letih, ko je pričakovati največje izdatke za popoplavno obnovo Slovenije, zagotoviti sredstva za državni proračun, hkrati pa prispevati tudi k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji in k večjemu finančnemu opismenjevanju prebivalcev ter jih spodbuditi, da del vlog, ki jih imajo v bankah, namenijo za naložbe v vrednostne papirje.

Visoko varne naložbe brez tveganja

Da gre za visoko varne naložbe brez tveganja, da bi varčevalec ostal brez vloženega denarja, je nedavno v kratkem pogovoru za spletno Družino pojasnil dekan Fakultete za pravo in poslovne vede na Katoliškem inštitutu dr. Mitja Steinbacher. Po njegovem je ta oblika vstopa na kapitalski trg načeloma najbolj primerna za starejše vlagatelje in nasploh za tiste, ki neradi sprejemajo finančna tveganja.

V izplačilo bodo zapadle konec februarja 2027

»Izdajanje obveznic je zaželen in transparenten način zadolževanja države brez inflacijskih pritiskov. Vsaj tako pomembna kot zadolževanje je poraba sredstev, ki mora biti odgovorna in pregledna, po možnosti takšna, da zagotovi vračilo glavnice ob izteku trajanja obveznice,« je še razložil Steinbacher. Obveznice bodo v izplačilo zapadle konec februarja 2027, kar pomeni, »da se bo tedaj vsem takratnim imetnikom obveznic izplačalo glavnice, torej vrnilo vloženi denar«.

Nalaganje
Nazaj na vrh