Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znova aretirana zaradi tihe molitve [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 03. 2023 / 09:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znova aretirana zaradi tihe molitve [VIDEO]
Isabel Vaughan-Spruce je bila že drugič aretirana zaradi molitve v mislih. FOTO: adf.uk/zajem zaslona

Znova aretirana zaradi tihe molitve [VIDEO]

Britanska prostovoljka in odločna podpornica življenja Isabel Vaughan-Spruce je bila že drugič v treh mesecih aretirana zaradi »molitve v mislih« pred kliniko za opravljanje splavov v Birminghamu, ker naj bi znova kršila odredbo o zaščiti javnega prostora.

Do vnovične aretacije, pri kateri je sodelovalo šest policistov, je prišlo le nekaj tednov po tem, ko je sodišče v Birminghamu Vaughan-Spruceovo skupaj z duhovnikom Seanom Goughom v začetku letošnjega februarja spoznalo za nedolžno, potem ko sta bila oba kazensko obtožena, da s svojo tiho in neopazno molitvijo »ustrahujeta« uporabnice klinik za splave. Tožilstvo sodišču ni moglo predložiti nobenih dokazov, ki bi utemeljevali »miselni prekršek«.

Sodišče je prostovoljki že po prvi aretaciji določilo pogoje varščine, ki so ji prepovedovali obisk t. i. »varnostnega območja« v bližini ustanov za opravljanje splavov.

Dvoumnost zakonov, ki omejujejo svobodo izražanja in mišljenja, povzroča skrajno zmedo na škodo pomembnih temeljnih pravic.

Vaughan-Spruceova je po drugi aretaciji izjavila: »Šele pred tremi tedni je sodišče jasno povedalo, da moje tihe molitve niso kaznivo dejanje. In vendar sem bila znova aretirana in obravnavana kot prestopnica, ker sem imela v glavi popolnoma enake misli na istem kraju. Dvoumnost zakonov, ki omejujejo svobodo izražanja in mišljenja - tudi v mirnem, sporazumnem pogovoru ali tihi, notranji molitvi -, povzroča skrajno zmedo na škodo pomembnih temeljnih pravic. Nihče ne bi smel biti sodno preganjan zaradi svojih misli.«

Domačinka Edel, ki živi v bližini omenjene ustanove za splave, je takole komentirala aretacijo Vaughan-Spruceove: »Zdi se, da se dogajajo kazniva dejanja, ki jih nihče ne obravnava. Tarča napadov pa so ljudje, ki molijo. Resnično se sprašujem, kaj počne policija in zakaj porablja svoj čas in sredstva za to, da ciljno preganja nedolžne ljudi.«

Parlament Združenega kraljestva: molitev v bližini klinik za splave je kaznivo dejanje

Spodnji dom britanskega parlamenta pa je ravno včeraj potrdil zakonodajo, s katero vzpostavljajo »varnostna območja« okoli vseh klinik za splave v Združenem kraljestvu. Doslej so bile te uredbe sprejete na območni ravni. Zakonodajalci so zavrnili spremembo, ki je predvidevala izvzetje molitve in sporazumnega pogovora, ter varnostna območja dodali k zakonu o javnem redu in miru.

Torkovo glasovanje pomeni prelomni trenutek za temeljne pravice in svoboščine v Združenem kraljestvu.

Nasprotniki zakonodaje so včerajšnje sprejetje zakona označili za napad na svobodo posameznika v Združenem kraljestvu. Kot je dejal Jeremiah Igunnubole, pravni svetovalec skupine ADF UK, včerajšnje glasovanje »pomeni prelomni trenutek za temeljne pravice in svoboščine v naši državi«. Po njegovih besedah je parlament je imel priložnost, da zavrne kazenski pregon svobodne misli, ki je absolutna pravica, in sprejme individualno svobodo za vse: »Namesto tega se je parlament odločil, da bo podprl cenzuro in kazensko preganjal mirne dejavnosti, kot sta tiha molitev in sporazumni pogovor.«

»Danes gre za splav. Jutri bo to lahko kakšna druga sporna tema politične razprave,« je še dodal Igunnubole. »Načelo ostaja, da vlada nikoli ne bi smela nikogar kaznovati za molitev, kaj šele za tiho molitev ter miren in sporazumen pogovor.«

Visoke finančne kazni za mirno pričevanje in nudenje pomoči

Široka določba zakona prepoveduje sleherno dejanje, ki vpliva na »odločitev katere koli osebe, da dostopa do storitev splava, jih opravi ali omogoči njihovo opravljanje«.

Zagovorniki življenja ob tem opozarjajo, da bodo z uvedbo varnostnih območij »povsem običajni državljani za mirno pričevanje in nudenje pomoči ženskam v stiski označeni za kršitelje zakona in izpostavljeni visokim finančnim kaznim«.

Številni otroci so danes živi, ker je njihova mati pred kliniko prejela pomoč in podporo sočutnega zagovornika življenja.

Številni otroci so namreč danes živi, ker je njihova mati pred kliniko prejela pomoč in podporo sočutnega zagovornika življenja. Mnoge ženske se čutijo prisiljene v opravljanje splava, molitvena bdenja za življenje pa jim nudijo tudi druge možnosti. Z novo zakonodajo so jim te možnosti odvzete.

Nalaganje
Nazaj na vrh