Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP poziva k vzpostavitvi zakonitega stanja v uredništvu informativnega programa TVS

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 10. 2023 / 06:46
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 06:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP poziva k vzpostavitvi zakonitega stanja v uredništvu informativnega programa TVS
ZNP poziva k vzpostavitvi zakonitega stanja v uredništvu informativnega programa TV Slovenija. FOTO: Bogomir Štefanič

ZNP poziva k vzpostavitvi zakonitega stanja v uredništvu informativnega programa TVS

Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) je z javno izjavo pozval upravo RTV Slovenija in v. d. direktorja TV Slovenija Andraža Pöschla k vzpostavitvi zakonitega stanja v uredništvu informativnega programa TVS.

Tam je bila namreč za v. d. odgovorne urednice imenovana Polona Fijavž, dosedanja dopisnica iz Berlina, čeprav vodstvo za njeno imenovanje ni dobilo potrebnega večinskega soglasja programskih delavcev v uredništvu, zato je po mnenju ZNP imenovanje nezakonito.

Zakon zahteva podporo 68 zaposlenih

Pravico izrekanja o primernosti Fijavževe je imelo 134 programskih delavcev v informativnem programu TVS, glasovalo je le 60 upravičencev, od katerih jih je Fijavževo podprlo 59, kar pa ne predstavlja potrebne večine programskih delavcev v uredništvu, ki jo zahteva zakon (68 zaposlenih).

Brez predhodno pridobljenega mnenja uredništva

»Direktor TVS je po pritiskih na prejšnjo v. d. odgovorne urednice Jadranko Rebernik in posledično njenem odstopu za njeno naslednico imenoval Polono Fijavž, kar pa je storil brez predhodno pridobljenega mnenja uredništva, ki ga zahteva zakon,« opozarjajo v ZNP.

Naknadno izrekanje delavcev o Fijavževi

In nadaljujejo, da je nezakonitost nato reševal tako, da so v uredništvu naknadno izpeljali izrekanje programskih delavcev o Fijavževi, a tudi potem potrebnega večinskega soglasja zaposlenih ni bilo.

Kaj pravi 21.b člen Zakona o RTVS?

21.b člen Zakona o RTVS namreč določa, da morajo direktorji za imenovanje odgovornih urednikov pridobiti pozitivno mnenje večine programskih delavcev v uredništvu, za katero je kandidat predlagan, v nasprotnem mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje tudi svojega kandidata.

Poziv ZNP

»Ker je imenovanje Fijavževe še vedno nezakonito, pozivamo direktorja TVS, naj v informativnem programu vzpostavi zakonito stanje, bodisi tako, da namesto Fijavževe imenuje drugega kandidata s podporo večine programskih delavcev, bodisi da izpelje nadaljnji postopek, kot ga določa zakon v primerih, ko kandidat nima potrebnega soglasja zaposlenih. Torej da uprava za imenovanje Fijavževe pridobi soglasje sveta zavoda,« so poziv zaključili v Združenju novinarjev in publicistov.

Le začasna eksekutorka?

V. d. odgovorne urednice informativnega programa Polona Fijavž, ki jo nekateri komentatorji vidijo le kot začasno eksekutorko imen s »črnega seznama«, je že odžagala nekaj voditeljev in urednikov, ki so bili zadnji branik pluralnosti v hiši.

Kadrovski prepih

Tako Igor Pirkovič in Vida Petrovčič ne vodita več oddaje Arena, od vodenja Odmevov se je moral posloviti Luka Svetina, medtem ko na voditeljskem stolčku Dnevnika ni več Valentine Plaskan Jordan in Nejca Krevsa. Nejasna je tudi nadaljnja usoda Pričevalcev dr. Jožeta Možine.

Nalaganje
Nazaj na vrh