Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zunanji ministri EU na Brdu o Afganistanu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 09. 2021 / 17:35
Oznake: Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 17:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zunanji ministri EU na Brdu o Afganistanu
Predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Josep Borrell in slovenski zunanji minister dr. Anže Logar. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Zunanji ministri EU na Brdu o Afganistanu

Ministri in ministrice Evropske unije, ki so se včeraj in danes mudili na neformalnem srečanju na Brdu pri Kranju, so pričakovano največ pozornosti namenili prizadevanjem Unije v Afganistanu.

»V razpravi o Afganistanu je zbliževanje posameznih stališč pripeljalo do širokega soglasja, ki temelji na doslej sprejetih odločitvah na izrednih zasedanjih tako zunanjih kot notranjih ministrov. Jasno je, da želimo države članice govoriti z enim glasom. Enotno sporočilo je ključno, da se dogodki iz let 2015 in 2016 ne ponovijo,« je po srečanju dejal minister Anže Logar.

Dialog s talibani

Ministri so na srečanju izmenjali poglede, kako pristopiti k dialogu s talibanskimi oblastmi, da se zagotovi prehodna in vključujoča vlada, ki bo še naprej zagotavljala spoštovanje človekovih pravic, predvsem pravic žensk, poudarjajo na zunanjem ministrstvu. Visoki predstavnik Josep Borrell je na novinarski konferenci povedal: »Prihodnost Afganistana ostaja ključno vprašanje za Evropsko unijo. EU ostaja zavezana podpori afganistanskemu ljudstvu.« Poudaril je tudi, da bo dialog z afganistanskimi predstavniki po talibanskem prevzemu oblasti odvisen od doseganja petih mejnikov:

  1. zaveze, da Afganistan ne bo postal oporišče terorizma za druge države;
  2. spoštovanja človekovih pravic, še zlasti pravic žensk, vladavine prava in svobode medijev;
  3. ustanovitve vključujoče in predstavniške prehodne vlade na podlagi pogajanj;
  4. prostega dostopa za humanitarno pomoč ob spoštovanju postopkov in pogojev za njeno dostavo;
  5. omogočanja odhoda tujim državljanom in ogroženim Afganistancem, ki bi radi zapustili državo, v skladu s pozivi iz Resolucije Varnostnega sveta OZN 2593 (2021) in zavezami, ki so jih sprejeli sami talibani.

Današnji dan pa so ministri namenili razpravi o odnosu EU do Kitajske. Ministri so se strinjali, da sta enotnost in usklajen pristop vseh držav članic Unije do Kitajske ključnega pomena.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh