Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnijski pastoralni sveti: Moje poslanstvo v župniji

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 03. 2024 / 14:29
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2024 / 19:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnijski pastoralni sveti: Moje poslanstvo v župniji
Izobraževalno srečanje za člane ŽPS in druge pastoralni sodelavce v Nadškofiji Ljubljana v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. FOTO: Ivo Žajdela

Župnijski pastoralni sveti: Moje poslanstvo v župniji

Izobraževalno srečanje za člane župnijskih pastoralnih svetov in druge pastoralni sodelavce v Nadškofiji Ljubljana.

V soboto, 2. marca 2024, je Škofijski urad za laike ljubljanske nadškofije v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pripravil spomladansko izobraževalno srečanje za člane župnijskih pastoralnih svetov in druge pastoralni sodelavce (ključarji, krasilci, bralci, izredni delivci obhajila, čistilci ...), iz dekanij I. in IV. arhidiakonata (dekanije: Ljubljana-Center, Ljubljana-Moste, Ljubljana-Šentvid, Ljubljana-Vič/Rakovnik, Vrhnika, Cerknica, Ribnica, Grosuplje).

Srečanje (240 udeležencev in 30 prostovoljnih sodelavcev), ki ga je pod naslovom Moje poslanstvo v župniji povezoval vodja pastoralne službe Igor Dolinšek, je bilo praktične narave. V pozdravnem nagovoru se je nadškof Stanislav Zore zahvalil vsakemu, ki prinaša duhovno in vsako veselje na tem svetu. Izpostavil je iskanje, poslušanje Duha in drug drugega. Vprašal se je, ali smo odprta, sprejemajoča Cerkev, vsak pri sebi. Ne takšna, ki vse sprejme, ki loči zrnje od plev, ki ne pomeša skupaj grešnika in greha, ampak je odprta za grešnika. Ob tem je spomnil na Božjo ljubezen do konca. To je molitev za odpuščanje. Samo ta križ je odrešujoč, molitev za odpuščanje.

Izobraževalno srečanje za člane ŽPS in druge pastoralni sodelavce v Nadškofiji Ljubljana v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. FOTO: Ivo Žajdela

Laiki imajo v Cerkvi na Slovenskem lepo in bogato tradicijo

Anže Cunk, župnik bolniške župnije in doktorski kandidat za liturgiko na Teološki fakulteti na Univerzi v Ljubljani, je zbranim govoril o sodelovanju pri liturgiji, o pripravi na mašo, kaj vse je potrebno za to, da je obhajanje maše liturgično pravilno ter dobro izpeljano, tako tehnično, kot duhovno.

Dejal je, da Kristus želi svoje pričevanje in služenje v svetu nadaljevati v našem prostoru in času, zato vsem krščenim daje delež pri svoji duhovniški, preroški in kraljevski službi. Udejstvovanje laikov ima v Cerkvi na Slovenskem lepo in bogato tradicijo. Mnogi možje in žene danes sodelujejo na oznanjevalnem, liturgičnem in karitativnem področju. Pogoj za plodovito apostolsko dejavnost je vzgoja duha in srca. Prava formacija vedno upošteva celega človeka, zato zajema tako temeljito vsestransko izobrazbo kot tudi vzgojo za vrednote in izpolnjevanje poslanstva Kristusa in Cerkve.

Predavanje Anžeta Cunka. FOTO: Ivo Žajdela

Vsak kristjan ima dvojno poklicanost

Poudaril je, da ima vsak kristjan dvojno poklicanost: Bog najprej vsakogar iz ljubezni kliče v življenje in vsakemu človeku želi dobro, druga poklicanost pa je posebna, saj kliče v enega od življenjskih stanov. »Znotraj tega kristjan na poseben način oznanja Božjo ljubezen, izpolnjuje Božjo voljo in hodi po osebni poti za dosego svetosti. Pot do odkritja posebne poklicanosti je vedno individualna. Poklicanost k svetosti pomeni poklicanost k polnosti krščanskega življenja in k popolni ljubezni. Živeti sveto pomeni z ljubeznijo odgovarjati na prepoznani dar Božje ljubezni. Kot človek in kristjan je vsakdo poklican, da darove, ki mu jih je Bog dal, v življenju odkrije, jih razvija ter jih da na razpolago v dobro vseh. Kot zavzet vernik bo vsak kristjan izbral eno ali več možnosti bodisi kot življenjski poklic bodisi kot službo ali služenje ter s tem v življenju uresničil svoj poklic kristjana.

Predavanje Anžeta Cunka. FOTO: Ivo Žajdela

Poklicani, da pomagamo in sodelujemo v življenju Cerkve

Dodal je, da so se prav s tem namenom zbrali, da se malo podučijo in kaj koristnega, novega prinesejo v svojo domačo župnijo. »Tako kot se lahko zdravstveno osebje zbere v pičlih minutah, in to tudi ob treh ponoči, ter je zbrano do 12 ur in celo več pri operativnih posegih, tako smo tudi mi poklicani, da smo zbrani ter po svojih močeh pomagamo in sodelujemo v življenju Cerkve. Kjer odrasli, mladostniki in otroci dejavno in na ustvarjalen način preživljajo prosti čas, nastaja močna skupnost ter živa vera. Cerkev deluje tudi na socialnem področju ter s pomočjo prostovoljcev prispeva v blagor človeka in družbe. Prostovoljno delo je priložnost, da posameznik bolje spozna svoje talente in spodbuda za osebnostni razvoj, za mnoge pa tudi dragoceno življenjsko izkušnjo. Nenazadnje odpira tudi nove poklicen možnosti.«

Delo in poslanstvo liturgičnih sodelavcev

V drugem delu predavanja je orisal delo in poslanstvo liturgičnih sodelavcev: članov župnijskega gospodarskega sveta, zakristanov (v ljudskem jeziku znanih kot mežnarjev), pevcev in organistov oziroma zborovodij, izrednih delivcev obhajila, bralcev Božje besede, krasilk, katehetov, karitativnih delavcev ali članov drugih dobrodelnih ustanov.

Predavanje Anžeta CunkaDelavnica za bralce beril. FOTO: Ivo Žajdela

Po predavanju je bilo osem dvournih delavnic, namenjenih vsem sodelavcem. Na izbiro so bile delavnice za poslanstva, ki ga opravljajo pevci, (vodil jo je Gregor Klančič), kateheti (vodila jo je Marinka Stare), zakristani (vodi jo je Gregor Gorenc), izredni delivci obhajila (vodi jo je Robert Farič) gospodarski svet (vodi jo je Blaž Gregorc) bralci (vodil jo je Matjaž Merljak), krasilke (vodi jo je Marjan Planinšek) ter Karitas in Young Caritas (vodila sta jo Jože Kern in Bernarda Grašič).

Kupi v trgovini

Zakaj sploh biti kristjan?
Družbena vprašanja
24,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh