Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik Anton Berčan častni občan Ribnice

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 10. 2021 / 23:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2021 / 23:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik Anton Berčan častni občan Ribnice
FOTO: Ksenja Hočevar

Župnik Anton Berčan častni občan Ribnice

Občina Ribnica je za dolgoletno delo in prispevek k promociji in ugledu Ribnice podelila naziv častni občan za leto 2021 tamkajšnjemu župniku mag. Antonu Berčanu.

V Ribnico je kot župnik prišel leta 2004, v svojem službovanju je vodil tudi dekanijo in bil v začetku leta 2019 imenovan za arhidiakona Dolenjske in Notranjske.

Tesna prijateljstva in neprecenljive vezi

Od njegovega prihoda v Ribnico so se med njim in občani spletla številna tesna prijateljstva in se stkale neprecenljive vezi. Tople in izbrane besede, v katerih je čutiti izjemen odnos do sočloveka, neizmerna modrost in izreden čut za lepoto označujejo njegov karakter, je zapisano v utemeljitvi.

V današnjem individualiziranem svetu ni nič samoumevnega. Živimo v času, ko je težko postaviti pravila, še težje pa je pričakovati, da jih bodo vsi spoštovali.

Preplet duhovnosti in ohranjanja dediščine

»Njegovo življenje in delo vseskozi predstavlja preplet duhovnosti in ohranjanja kulturne in sakralne dediščine. Čeprav ni rojen Ribničan, zelo dobro pozna zgodovino Ribnice, njeno kulturno dediščino, nekdanje šege in navade. Njegova želja je, da se objavijo neprecenljivi zapisi vsakdanjega dogajanja, ki so nastali med letoma 1891 in 1917 in so zabeleženi v kroniki Župnije Ribnica,« še piše v utemeljitvi.

Pastoralni center

Obenem je 65-letni mag. Anton Berčan v svojem službovanju v Ribnici zastavil tudi ambiciozne gospodarske cilje: ob župnišču, ki je postalo premajhno za vse aktivnosti, je zasnoval in postavil sodoben objekt – pastoralni center.

Veličina, predanost in veliko srce

»Kljub vpetosti v številne aktivnosti ohranja močan čut za sočloveka in deluje tudi v okviru Župnijske karitas in misijonov in aktivno spodbuja medgeneracijsko sodelovanje. Plod tega je bilo tudi leta 2008 ustanovljeno Društvo za kakovostno starost Ribnica. Vse to kaže na njegovo izjemno veličino, veliko predanost in veliko srce,« je še zapisano v utemeljitvi.

Če pa hočemo delati v dobro vsem, moramo imeti pred seboj ideale, ki nas dvigajo iz povprečnosti in sive vsakdanjosti.

Govorjenje samo o pravicah in svobodi vodi v kaos

»V današnjem individualiziranem svetu ni nič samoumevnega. Živimo v času, ko je težko postaviti pravila, še težje pa je pričakovati, da jih bodo vsi spoštovali. Govorjenje samo o pravicah in svobodi nas vodi v kaos in ne v urejeno družbo. Če pa hočemo delati v dobro vsem, moramo imeti pred seboj ideale, ki nas dvigajo iz povprečnosti in sive vsakdanjosti,« je zahvalni nagovor začel mag. Berčan.

Zaradi Boga delaj dobro

»Ne morem mimo velikega Jožeta Plečnika, ki je v gong pri zakristijskih vratih v Bogojini vrezal stavek iz knjige psalmov, ki pravi: 'Zaradi Boga delaj dobro'. Plečnikova veličastna dela so izhajala iz velikih ciljev, ki jim lahko rečemo nebeška lepota. Z besedami goriškega slavčka Simona Gregorčiča pa bi lahko rekli: 'Dolžan ni samo, kar veleva mu stan; kar more, to mož je storiti dolžan',« je nadaljeval.

»Pa Bog lonaj, ker smo prijat'li!«

Zahvalo je sklenil z besedami, ki jih je ob slovesu velikokrat v trdi gorenjščini izrekel pokojni triglavski župnik Jakob Aljaž: »Pa Bog lonaj, ker smo prijat'li!«

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh