Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu

Datum: 08. 10. 2023
Ločilo
Ura: 12.00
Ločilo
Trajanje: 8.10.2023 - 8.10.2023
Ločilo
Župnija: Ponikva
Objava: 08. 10. 2023
Ura: 12.00
Trajanje: 8.10.2023 - 8.10.2023
Lokacija: Ponikva
Ustavi predvajanje

20. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu

20. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu
Poromajte na Ponikvo in Slom, rojstni kraj blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, v nedeljo, 8. oktobra 2023!

»Besede mičejo, zgledi vlečejo« je vodilna misel 20. vseslovenskega srečanja kmetov in vseh, ki jim je kmetijstvo blizu. V središču jubilejnega druženja bo izpostavljen pomen tega, da hodimo skupaj in z zgledom nadaljujemo delo slovenskega kmeta v upanju, da bo zgodba, ki jo uresničujemo tudi naprej šla iz roda v rod. 

Srečanje se bo pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov mašo daroval upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Sodelovali bo evengeličanski duhovnik Geza Filo. V sklopu maše bo potekal prinos darov k oltarju, gre za simbolične darove s katerimi bodo kmetje izrazili hvaležnost do plodov, ki jih daje narava. S svojim petjem bodo mašo obogatili Fantje z Jožefovega hriba.

Ob 14. uri bomo druženje nadaljevali s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Kako uporabni so svetniki za kramljanje bo v sklopu dogajanja na slavnostni akademiji predstavil režiser, dramatik in igralec Gregor Čušin. Druženje na vsebinsko in glasbeno bogatem dogodku bomo zaključili s pogostitvijo.

Tradicionalni golaž in dobrote s kmetij bodo pripravili člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva in članice okoliških društev kmečkih žena ob sodelovanju učencev Srednje kmetijske šole Šentjur.

Na Slomu bo možen ogled hiše, kjer se je leta 1800 rodil Anton Martin Slomšek. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja. Pri izvedbi srečanja poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sodeluje občina Šentjur pri Celju, župnija Ponikva in številni prostovoljci.

Za tiste, ki bi se srečanja radi udeležili in nimajo prevoza, se bodo po nekaterih Območnih enotah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije organizirali avtobusni prevozi. 

Kontaktne številke za prijave bodo objavljene v septembru na spletni strani: www.kgzs.si 

Lepo vabljeni in vnaprej hvala za vaš doprinos k prijetnemu vzdušju na tem zahvalnem srečanju!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh