Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

11. aprila uradna razglasitev svetega leta

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2015 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
11. aprila uradna razglasitev svetega leta

11. aprila uradna razglasitev svetega leta

Leto usmiljenja bomo obhajali med 8. decembrom 2015 in 20. novembrom 2016.

Papež Frančišek bo v soboto, 11. aprila, na predvečer nedelje Božjega usmiljenja, uradno razglasil naslednje sveto leto, so včeraj sporočili iz Vatikana. Tudi sveto leto bo posvečeno Božjemu usmiljenju. Začelo se bo 8. decembra letos, sklenili pa ga bomo 20. novembra prihodnje leto.



Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, bo papež Frančišek v soboto popoldan po velikonočnih praznikih pred svetimi vrati bazilike sv. Petra na glas prebral nekaj odlomkov papeške bule, s katero razglaša sveto leto in njegov namen, nato pa bo v baziliki molil večernice.

Zadnje sveto leto smo obhajali leta 2000. Tedaj je Rim obiskalo okoli 25 milijonov romarjev in turistov. Sveta leta naj bi bila praviloma na vrsti vsakih 25 let. V svetem letu so vsi katoličani pozvani, naj poromajo v Rim na grobovr apostolov in naj obiščejo osrednja rimska svetišča.

Romanje je povezano tudi s popolnim odpustkom. Sveto leto se tradicionalno prične z odprtjem svetih vrat bazilike sv. Petra, kar vedno stori papež. Prireditelj tokratnega, izrednega svetega leta je Papeški svet za spodbujanje nove evangelizacije.

Razglasitev svetega leta je obenem »povabilo za nadaljevanje dela, ki se je pričelo z drugim vatikanskim cerkvenim zborom«, so še sporočili iz Vatikana. Natančno 50 let pred začetkom svetega leta, 8. decembra 1965, se je zaključil drugi vatikanski koncil (1962-1965), ki je spodbudil k temeljnim reformam v katoliški Cerkvi.

Konkretnega programa za tokratno sveto leto v Vatikanu še niso pripravili.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh