Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150-letnica Baragove smrti v Ameriki

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 02. 2018 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2018 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

150-letnica Baragove smrti v Ameriki

Jože Pibernik, župnik iz Trebnjega, je zastopal slovensko Cerkev v ZDA na Baragovih dnevih.

Star zemljevid Baragove dežele (Gornji Michigan) in njegovih misijonskih postojank

V januarju je Jože Pibernik, župnik iz Trebnjega, kraja, v katerem je škof Friderik Baraga preživljal mladost, zastopal slovensko Cerkev v Marquettu v ZDA na Baragovih dnevih, ki jih je zaznamovala 150-letnica njegovega rojstva za nebesa.

Na obisku je spoznal, kako Indijanci še vedno cenijo škofa Barago, saj je v nasprotju z drugimi belci spoštoval njihovo kulturo. Njegov slovar očipvejskega jezika je še zdaj temelj prevajanja v angleščino in obratno. Indijanci obhajajo bogoslužje dvojezično. Baraga ima za njih posebno mesto. Ravno zaradi njega pridejo iz svojih naselij na Baragove dneve predstaviti svojo kulturo – petje in igranje na boben in piščal.

Bo čudež priznan?


Spomenik Baragi v L'Ansu na zahodu ob michiganskem jezeru

Jože Pibernik je razkril, kaj je novega v postopku za razglasitev škofa Baraga za blaženega. »V obravnavi je čudež na priprošnjo Baraga s polaganjem njegove štole. Ozdravel je možakar, ki je imel raka na ledvicah, pljučih in zasevke na možganih. Po molitvi in polaganju štole mu je rak izginil. Škofija se je dokazovanja čudeža lotila profesionalno (zdravniški nadzor prej in potem, odvetnik, obravnava na kongregaciji za svetnike v Vatikanu). Če bo čudež priznan, lahko pričakujemo razglasitev Baraga za blaženega.«

V stolnici si je ogledal dokumentarec o tem postopku. Film bo predvajan na televiziji EWTN v aprilu, najverjetneje pa bo za ogled dostopen tudi v Sloveniji.

Univerzalno svetniško življenje misijonarja

»Baraga je v zadnjih letih iz kandidata za svetnika na narodni ravni postal kandidat za vse vrste ljudi. Tako univerzalno je njegovo svetniško življenje misijonarja, duhovnika, škofa, da je zgled, navdih širokemu krogu ljudi,« meni Pibernik. »Škof msgr. John Doerfler poudarja, da je v svetu, ki postaja vedno bolj sekulariziran in še celo močno negativno nastrojen do Katoliške cerkve, zgled Baraga, ki je s svojo pobožnostjo, potrpežljivostjo prinašanja Boga v vsakdanje življenje, prizadevanja za boljše življenje bližnjega ter misijonarskega zagona, velik zgled za nas vse. Ob tem naj poudarim, da se v škofiji daje velik poudarek na zakramentu spovedi in evharistije – maša in češčenje.«


Baragov sarkofag

V stolnici je v kapeli sarkofag z Barago, vsake toliko časa pa za priporočanje izpostavijo Baragovo štolo, njegove krplje, kelih, velik lesen kovček in še kaj. Hitijo tudi z obnavljanjem njegove škofijske hiše, ki bo služila za učni center o Baragu in njegovem delu med Indijanci.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh