Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let od prvih demokratičnih volitev

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 04. 2015 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
25 let od prvih demokratičnih volitev

25 let od prvih demokratičnih volitev

Spomin na čas, ko je bila volilna udeležba še visoka.

Foto: Dinko Bizjak

Pred 25 leti so se Slovenci množično odpravili na volitve v 240-člansko tridomno skupščino. Najprej so 8. aprila 1990 izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa še 80 delegatov zbora združenega dela.

Volitev se je udeležilo 83,5 odstotka volivcev, ki so za zmagovalca izbrali Demos (54,8 odstotka glasov) in tako pokazali, da ne podpirajo strank iz političnih organizacij prejšnjega političnega sistema.

Kot posamična stranka se je sicer najbolje odrezala Zveza komunistov Slovenije - Stranka demokratične prenove (ZKS-SDP), ki je v družbenopolitičnem zboru zasedla 14 delegatskih mest. Stranke Demosa so dobile 47 sedežev, med njimi je največ, 11 sedežev, pripadlo SKD.

Hkrati z volitvami v skupščino so bile tudi volitve predsedstva SRS. Za funkcijo predsednika predsedstva so se potegovali Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. V drugem krogu sta se pomerila Kučan in Pučnik, zmagal pa je Kučan s 58,6-odstotno podporo.

16. maja je bila imenovana prva slovenska demokratično izvoljena vlada oziroma izvršni svet. 27-člansko vlado so glede na volilni izid sestavljale stranke koalicije Demos, njen predsednik pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle.

To so bile prve popolnoma demokratične in svobodne volitve od leta 1928. Leta 1929 se je začela starojugoslovanska kraljeva diktatura, po drugi svetovni vojni pa jo je nasledila komunistična partijska diktatura.

Obletnice prvih demokratičnih volitev so se na državi ravni sinoči spomnili na proslavi v Cankarjevem domu, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da lahko volitve leta 1990 brez zadrege razglasimo za enega najbolj odločilnih mejnikov našega političnega in duhovnega zorenja.

V DZ pa je njegov predsednik Milan Brglez gostil sprejem za delegate skupščine v mandatu 1990-1992. V nagovoru je dejal, da je volilni april 1990 prinesel veliko optimizma in odločenosti. Po njegovih besedah je visoka volilna udeležba odražala nedvoumno željo slovenskega naroda po demokratičnih spremembah.

Vir: STA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh