Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Albanski duhovnik, ki je papeža ganil do solz

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 10. 2016 / 06:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Albanski duhovnik, ki je papeža ganil do solz

Albanski duhovnik, ki je papeža ganil do solz

Ernest Simoni bo 19. novembra prejel častni kardinalski naziv.

Albanski duhovnik Ernest Simoni, čigar pričevanje je papeža Frančiška leta 2014 ganilo do solz, je eden izmed 17 škofov in duhovnikov z vsega sveta, ki bodo 19. novembra letos prejeli kardinalski naziv.

88-letni p. Simoni je eden izmed zadnjih preživelih strahotnega komunističnega preganjanja v Albaniji. Svoje pričevanje je predstavil med papeževim obiskom v Tirani leta 2014. Sveti oče je bil ob njegovi pripovedi vidno ganjen in je albanskega duhovnika stisnil v bratski objem.

Ernest Simoni je bil decembra 1944 semeniščnik, ko je v Albaniji zavladal ateistični komunistični režim. Ta je poskušal izničiti vero in duhovnike »z aretacijami, mučenjem ter ubijanjem duhovnikov in laikov sedem let brez prestanka, s prelivanjem krvi vernikov, med katerimi so nekateri v zadnjem trenutku, preden so podlegli strelnim ranam, še zavpili: Živi, Kristus Kralj!«

Leta 1948 so komunisti postrelili frančiškanske predstojnike p. Simonija. Sam je skrivaj nadaljeval s študijem in zatem prejel duhovniško posvečenje. Štiri leta kasneje so komunistični voditelji zbrali preživele duhovnike in jim ponudili svobodo, če bi se ločili od papeža in Vatikana. P. Simoni in njegovi bratje duhovniki so predlog zavrnili.

24. decembra 1963, ko je zaključeval bogoslužje božičnega večera, so mu štirje uradniki izročili nalog za aretacijo in obsodbo na smrtno kazen. Nadeli so mu lisice in ga odpeljali v zapor. Med zasliševanjem so mu povedali, da bo obešen kot sovražnik, ker je ljudem govoril: »Če bo potrebno, bomo umrli za Kristusa.« Doživel je strahotno mučenje, vendar je dejal: »Gospod je želel, da živim.«

»Božja previdnost je hotela, da moje smrtne kazni ne izvršijo takoj. V sobo so privedli še enega zapornika, mojega dobrega prijatelja, da bi tožil o meni. Začel je govoriti stvari proti partiji«, se spominja p. Simoni. »Odzval sem se z besedami, kako nas je Kristus učil, naj ljubimo svoje sovražnike in jim odpuščamo, kako naj si prizadevamo, da bi v ljudeh videli le dobro. Te besede so prišle do diktatorjevih ušes, ki me je čez nekaj dni oprostil smrtne kazni«, je pojasnil albanski duhovnik.

Namesto tega je bil p. Simoni obsojen na 28 let prisilnega dela, v tem času pa je skrivaj obhajal bogoslužja, spovedoval in delil sveto obhajilo. Na prostost je prišel šele po padcu komunističnega režima, ko so tudi v Albaniji priznali versko svobodo.

»Gospod mi je pomagal služiti toliko ljudem, jih veliko spraviti med seboj, izganjati sovraštvo in hudiča iz src ljudi«, je dejal. »Vaša Svetost, z gotovostjo, da izražam namene vseh navzočih, na priprošnjo Presvete Device Marije molim, naj Vam Bog nakloni življenje, zdravje in moč, ko vodite to veliko čredo, Kristusovo Cerkev. Amen.«

Po končanem govoru si je vidno ganjeni papež Frančišek obrisal solzne oči in albanskega duhovnika stisnil v bratski objem.

Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh