Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Armenski svetnik imenovan za cerkvenega učitelja

Objava: 24. 02. 2015 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Armenski svetnik imenovan za cerkvenega učitelja

Armenski svetnik imenovan za cerkvenega učitelja

Papež Frančišek bo naziv podelil sv. Gregorju iz Nareka.

Sv. Gregor iz Nareka bo prejel naziv cerkvenega učitelja, poroča Radio Vatikan. Odločitev, ki so jo na plenarnem zasedanju sprejeli kardinali in škofje, člani Kongregacije za zadeve svetnikov, je potrdil tudi papež Frančišek, ko je minuli konec tedna v avdienco sprejel prefekta omenjenega dikasterija, kardinala Angela Amata.



Sv. Gregor iz Nareka je bil rojen okoli leta 950 v takratni Armeniji. Po materini smrti ga je oče Khosrov, ki je kasneje postal škof, skupaj z bratom zaupal v oskrbo bratrancu Ananiji, menihu in ustanovitelju šole in samostana v vasi Narek. Gregor je kmalu prejel duhovniško posvečenje.

Postal je opat samostana, kjer je živel v ponižnosti in dejavni ljubezni. Njegovo življenje sta prežemala delo in molitev, poživljala pa ga je goreča ljubezen do Kristusa in njegove Matere. Sv. Gregor iz Nareka je postal slovit teolog, velja pa tudi za enega najpomembnejših pesnikov v armenski literaturi. Med njegova dela so prišteti komentar Visoke pesmi, številne hvalnice in zbirka petindevetdesetih molitev v pesniški obliki. Umrl je okoli leta 1005. Pokopan je bil v samostanu v Nareku, njegov grob pa je bil vse do obdobja nasilnih turških vpadov cilj mnogih romanj.

Sv. Gregor iz Nareka je bil zelo predan Devici, ki se mu je sodeč po izročilu tudi prikazala. Njej je posvetil slavilni govor blaženi Devici Mariji in 80. molitev, katere naslov je Iz dna srca, pogovor z Božjo Materjo. V prvem se je sv. Gregor poglobil v nauk o utelešenju, v katerem je našel spodbudo za poveličevanje in opevanje Marijinega izjemnega dostojanstva ter veličastne lepote z občutljivo pobožnostjo in vzvišenim stilom. Omenjena molitev sodi med njegova zrelejša dela. V njem svetnik med mnogimi razlogi za obupovanje z gorečo ljubeznijo izraža gotovost, da mu Marija, Mati Sodnika, pomaga v vsakodnevnih preizkušnjah.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: RV

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh