Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do torka so sv. maše dovoljene

Objava: 10. 10. 2020 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2020 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Do torka so sv. maše dovoljene

Do torka so sv. maše dovoljene

NIJZ bo vloge verskih skupnosti obravnaval predvidoma v ponedeljek.

Svete maše ta konec tedna bodo. FOTO: Tatjana Splichal


Kot je razvidno iz določila, objavljenega na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), lahko verske skupnosti v Sloveniji od včeraj, petka, 9. oktobra, do vključno torka, 13. oktobra 2020, organizirajo dogodke z udeležbo do 500 oseb ob pogoju, da so imele za izvedbo tovrstnih dogodkov dovoljenje že pred objavo odloka vlade, ki – v izogib širjenju okužb z novim koronavirusom – začasno omejuje zbiranje do največ 10 oseb.

To pomeni, da se do vključno torka vse maše – brez izrecnega dovoljenja NIJZ – obhajajo skladno z navodili slovenskih škofov. Morajo pa seveda verske skupnosti zagotoviti spoštovanje higienskih priporočil NIJZ in hkrati ne smejo organizirati strežbe oziroma pogostitve s hrano in pijačo. NIJZ bo vloge verskih skupnosti obravnaval predvidoma v ponedeljek, 12. oktobra, in takrat posredoval odgovor Slovenski škofovski konferenci (SŠK), je pojasnil njen generalni tajnik dr. Tadej Strehovec.

Posameznim župnijam ni treba pridobiti dovoljenja NIJZ, saj je SŠK minuli četrtek poslala vlogo za vse sestavne dele Katoliške cerkve (župnije, cerkve, kapele, samostane …) in pričakuje pozitivno mnenje NIJZ za obhajanje bogoslužja, izvajanje kateheze in drugo pastoralno dejavnost. V tem času je dovoljeno izvajanje verouka, duhovnih vaj, birm, pogrebov, zakonskih skupin …, toda ob doslednem upoštevanju ukrepov NIJZ in navodil slovenskih škofov. SŠK bo po prejemu odgovora NIJZ objavila nadaljnja navodila, je še poudaril dr. Strehovec.

PREBERITE ŠE:

Je prepoved verskih obredov protiustavna?

V Črni na Koroškem verouk na daljavo

»Upoštevajmo razum, znanost in strokovnost«

»Petje ne ogroža nič bolj kot govorjenje«

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh