Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Črni na Koroškem verouk na daljavo

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 09. 10. 2020 / 06:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2020 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Črni na Koroškem verouk na daljavo

V Črni na Koroškem verouk na daljavo

Utrip župnije Črna na Koroškem v izrednih razmerah zaradi širjenja covid-19 v CUDV.

Župnik v Črni Jožef Lipovšek pravi, da se prebivalci ne počutijo kaj posebej ogroženi. FOTO: FB župnije Črna

Občino Črna na Koroškem je minister za zdravje 7. oktobra razglasil za ogroženo območje, saj je bilo okuženih že več kot 1,4 % prebivalcev, predvsem zaradi širjenja okužbe v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV). Preverili smo, kakšen je utrip župnijskega življenja v takšnih izrednih razmerah.

V CUDV bivajo odrasli z motnjo v duševnem razvoju, ki jih zaposleni poskušajo usposobiti za čim bolj samostojno življenje. Del programa obsega tudi verouk, ki ga je začel pokojni črnjanski župnik Tone Vrisk, sedanji župnik Jožef Lipovšek pa je z vključevanjem uporabnikov CUDV želel nadaljevati. Več kot sto okuženih med uporabniki in zaposlenimi v CUDV pa je ta proces seveda ustavilo. Župnik Lipovšek je povedal: »Zdaj smo v molitveni navezi z njimi. Ko pa bo situacija boljša, bomo nadaljevali s skupnimi mašami.« Enkrat na mesec se namreč uporabniki CUDV v spremstvu zaposlenih v župnijski cerkvi udeležijo maše, ki jo sooblikujejo – vsak po svojih sposobnostih.

Petje z maskami

Sicer pa župnik Jožef Lipovšek pravi, da se prebivalci ne počutijo kaj posebej ogroženi. »Maše imamo še normalno, od avgusta do sedaj smo imeli pet porok, osem prvoobhajancev je konec septembra prejelo prvo sveto obhajilo.« Spremenil se je le verouk, ki v zadnjih tednih poteka na daljavo. Župnik staršem veroučencev pošlje naloge, otroci nanje odgovorijo in jih v roku enega tedna vrnejo. »Moram reči, da sem kar zadovoljen s sodelovanjem,« pove.

Pri mašah še vedno sodeluje župnijski pevski zbor, ki ga vodi Simon Potočnik. Povedal je, da so vaje odpovedali že spomladi, pri nedeljskih mašah pa zadnje tedne pojejo z maskami. »Tudi vse druge prireditve so zamrle, načrtovane stvari so odpadle. Če človek eno leto nima vaj in ne prepeva intenzivno, se bo to poznalo za naprej.« Življenje v župniji je po njegovem mnenju precej prizadeto, saj je tudi obisk maše bolj skromen. »Posebej za mladino je to velik problem, ker verouk teče prek spleta, kar pa ni isto kot neposredni stik med njimi in župnijo.« Tudi v pevskem zboru pogrešajo mlade moči, zato zborovodja Simon Potočnik sklene: »Bolj se bomo morali priporočati Bogu, da bi to čim prej minilo, da bi spet začeli na novo živeti.«

Kljub razdalji še bolj povezani

Podobno občuti Jurij Kladnik, ki je član župnijsko-pastoralnega sveta, bralec berila, učil je tudi verouk, občasno pomaga župniku pri razdeljevanju obhajila. »V podzavesti je zdaj strah, seveda si nihče ne želi okužbe,« je rekel. »Osebno morda več berem, pomaga mi kratka osebna molitev. Sicer pa vsak, kot se sam znajde. Jaz redno hodim k maši, ker mi to pomaga v vsakodnevnem življenju. Je pa res, da je obisk maše manjši kot prej.« Sicer pa pravi, da v Črni na splošno vendarle ni tako izredno stanje kot je v CUDV. »Držim se pravil, ki jih priporočajo po občilih, sicer pa ne občutim tega tako močno. Živimo normalno.« Kot pozitivno izpostavi, da so ljudje med seboj kljub razdalji zdaj še bolj povezani. Opaža tudi, da je med župljani veliko takšnih, ki si želijo nekaj drugačnega in bolj poglobljenega. Veseli se, da bodo spet potekala srečanja biblične skupine, ki jo je na novo ustanovil župnik Lipovšek.

Za covidom-19 je zbolela tudi ena od pevk župnijskega pevskega zbora, ki je povedala: »Prej si misliš, da te to ne more doleteti, potem pa kar naenkrat pride. Imela sem srečo, da sem prebolevala bolj v lažji obliki, hvala Bogu. Upam le, da ne bi imela kakšnih posledic. Izolirala sem se v hiši pokojne mame. Čez dan sem brala, pospravljala mamine stvari, pregledala stare slike, zvečer pa sem poslušala mašo na Radiu Ognjišče. Za življenjske dobrine so zame poskrbeli mož in sorodniki.« Zdaj je že okrevala, vendar pravi, da ima neprijeten občutek. »Ljudje se te kar malo bojijo glede virusa. Pogrešam pevske vaje, ki jih že dolgo nismo imeli. Mislim, da se vsi malo odtujujemo od svetih maš, tako, da ne veš ali bi koga povabil k maši. V življenju je veliko preizkušenj in upam, da bomo premagali tudi to.«

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh