Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SŠK pričakuje pozitivno mnenje NIJZ

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 10. 2020 / 06:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2020 / 07:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
SŠK pričakuje pozitivno mnenje NIJZ

SŠK pričakuje pozitivno mnenje NIJZ

Verske skupnosti morajo za verske obrede po novem odloku pridobiti pozitivno mnenje NIJZ.

Če bo NIJZ pravočasno izdal pozitivno mnenje, bodo nedeljska bogoslužja potekala nemoteno. FOTO: Tatjana Splichal

Kmalu po sprejetju vladnega odloka o omejevanju gibanja in zbiranja ljudi, ki – v izogib širjenju novega koronavirusa – dovoljuje zbiranje do največ 10 oseb z izjemo verskih obredov, pri katerih morajo verske skupnosti pridobiti pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se je odzvala tudi Slovenska škofovska konferenca (SŠK) in na NIJZ že vložila potrebno vlogo.

»Slovenski škofje so se seznanili z novim vladnim ukrepom, ki določa, da se lahko zbira največ 10 oseb, razen v primeru verskih obredov, kjer morajo imeti verske skupnosti pozitivno mnenje NIJZ. Zato je SŠK, v imenu vseh slovenskih škofij in župnij, vložila vlogo na NIJZ z namenom pridobitve pozitivnega mnenja za opravljanje bogoslužja, z upoštevanjem doslej veljavnih smernic in navodil. Na SŠK pričakujemo, da bo NIJZ pravočasno izdal pozitivno mnenje, tako da bodo nedeljska bogoslužja potekala nemoteno,« je SŠK zapisala v izjavi za javnost.

Vlada je sicer zaradi zaskrbljujočega epidemiološkega stanja omejila zbiranje na javnih krajih in vseh drugih prostorih (vključno z zasebnimi) na do 10 ljudi oziroma do 500 ob izrecnem soglasju NIJZ (a brez strežbe hrane in pijače). Obenem je omejila tudi strežbo hrane in pijače v gostinskih lokalih in število strank v zaprtih prostorih, denimo trgovinah, poštah, bankah in uradih (ena stranka na 20 kvadratnih metrov). Premier Janez Janša je sicer za danes ob 15. uri sklical sejo Sveta za nacionalno varnost.

_ _ _

PREBERITE ŠE:

V Črni na Koroškem verouk na daljavo

»Upoštevajmo razum, znanost in strokovnost«

Škofje: zborovsko petje na prostem in v zelo velikih prostorih

Škofje potrdili tudi priporočila za cerkvene pevce

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh