Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Elija, puščavnik in goreč prerok

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 03. 2015 / 11:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Elija, puščavnik in goreč prerok

Elija, puščavnik in goreč prerok

Založba Družina je izdala strip Elija, puščavnik in goreč prerok, v katerem bomo izvedeli, kaj je povzročilo konec Izraelovega kraljestva.
V zbirki Zgodovina božjega ljudstva je založba Družina izdala nov strip Elija, puščavnik in goreč prerok, v katerem bomo izvedeli, kaj je povzročilo konec Izraelovega kraljestva.

Elija, katerega ime v hebrejščini pomeni Moj Bog je Gospodar, je bil največji prerok v severnem kraljestvu v 9. stoletju pred Kristusom. Njegovo življenjsko poslanstvo je bilo odpraviti vsa malikovanja in čaščenja tujih bogov, da bi ljudje ostali zvesti resničnemu Bogu. Bil pa je tudi vzor puščavniškega življenja. »Elija so razumeli predvsem kot predhodnika poslednjega Gospodovega dne. V evangelijih pa nastopa Elija kot podoba Janeza Krstnika, ki je bil resnični Mesijev predhodnik. Preroka Elija upodabljajo s krokarjem, ki mu nosi hrano, z daritvenim mečem, z angelom, ki mu prinaša hlebček kruha in vrč vode, preroka pa, kako počiva pod grmom. Večkrat ga vidimo upodobljenega, kako se na gorečem vozu pelje v nebesa,« je v uvodu zapisala urednica Jana Podjavoršek



Zgodba, ki si jo lahko preberete v stripu, se dogaja v 9. stoletju med vladanjem kralja Ahába, ki je bil zvest Izraelovemu Bogu, vendar je njegova žena, hči feničanskega kralja, častila Báala, zato je kralj med ljudstvom dopuščal tudi to, kar pa je Elija zavračal in si prizadeval, da bi se ljudstvo vrnilo k Izraelovemu Bogu. Kralj je sicer ostal zvest Bogu, česar njegova žena ni mogla sprejeti. Pokornost, moralno življenje in poštenost ji niso bili blizu, zato se je trudila, da bi izkoreninila krščansko vero. Aháb je bil razpet med ugajanjem ženi in nevarnostjo, da bi ujezil Boga. Ko se je Jezabela hotela znebiti Elija in njegovih učencev, jim je na skrivaj pomagal.

Ob vsem tem pa ljudstvo ni vedelo, koga naj časti, zato se je enkrat obračalo na Báala, drugič pa na Izraelovega Boga. Eliji to ni bilo všeč.

Kako je kraljica hotela uničiti Elija in njegovo trdno zaupanje v Boga ter kaj se je zgodilo s njo in njenimi privrženci si preberite v stripu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh