Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

FMF poziva k solidarnosti do beguncev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 06. 2015 / 08:26
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
FMF poziva k solidarnosti do beguncev

FMF poziva k solidarnosti do beguncev

Slovenska filantropija ob Svetovnem dnevu beguncev že šesto leto organizira Festival migrantskega filma.
Slovenska filantropija ob Svetovnem dnevu beguncev, ta je 20. junija že šesto leto organizira Festival migrantskega filma (FMF), ki bo skozi sliko in besedo prikazal položaj beguncev in migrantov. V sedanjosti so najbolj množične migracije iz afriških držav, mnogi v želji po boljšem življenju tvegajo svoje življenje. Nekateri svojo življenjsko pot končajo med prečkanjem Sredozemskega morja. Evropska komisija je končno sprejela agendo o migracijah, ki med drugim predvideva razporeditev beguncev znotraj Evrope in ukrepe za preselitev beguncev iz t. i. tretjih držav. V takšnih okoliščinah festival tudi poziva k solidarnosti do beguncev in pomoči tudi v Sloveniji, kamor naj bi prišla 702 begunca oz. prosilca za mednarodno zaščito. Zgodba in sporočilo festivala se osredotočata na dejstvo, da migracija ni težava, ampak posameznikovo iskanje rešitve.

Zgodbe migrantov in odnos EU do njih

Festival bo trajal od 16. do 19. junija. Filmi bodo na ogled v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani, projekcije p bodo tudi v Izoli, Murski Soboti in Vipavi. Prikazanih bo 27 filmov iz 18 držav, načrtovanih je 34 projekcij (program). V njih bodo odsevale zgodbe migrantov in beguncev iz različnih držav in časovnih obdobjih. Hkrati pa bodo razkriti tudi vzroki za odhod od doma zdaj in v preteklosti. Opozorili bodo na vojne, vojne, množične kršitve človekovih pravic, ekološke katastrofe, globalno neenakost, prilaščanje ozemlja ... Kakšno življenje si lahko migranti ustvarijo v tuji državi, pa je odvisno od njene politike, čemur se festival ne bo izognil. Migranti niso le pasivne žrtve, temveč tudi dejavni posamezniki, ki iščejo svoj prostor pod soncem in si želijo integracije v novo skupnost in pravične obravnave.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je število beguncev, ki je lani preseglo 51 milijonov, najvišje po drugi svetovni vojni. Amnesty International ob tem poudarja, da kar 86 odstotkov vseh beguncev ostaja v državah v razvoju in hkrati opozarja na neustreznost evropskih migracijskih politik ter nevarnost na mejah. Pri prehodu Sredozemskega morja je lani umrlo več kot 3.400 ljudi.

Begunci in migranti v Sloveniji

Kdo so begunci in migranti, česa si želijo in česa se bojijo, pa najbolje vedo tisti, ki se srečujejo z njimi. Eden izmed njih je p. Robin Schweiger, ki vodi Jezuitsko službo za begunce (JRS) v Sloveniji.

Delujete v Jezuitskem združenju za begunce Slovenije. Kakšne so stiske ljudi v njem? S čim se begunci najtežje spopadajo?


Različni ljudje se soočajo z različnimi stiskami. Prosilci za mednarodno zaščito, ki so nastanjeni v Azilnem domu v Ljubljani se na primer težko soočajo z dolgimi postopki za pridobitev zaščite, nekateri bi radi delali, pa jim je to onemogočeno po zakonu. Nedokumentirani tujci se težko soočijo, da so zaprti v instituciji zaprtega tipa, ki je Center za tujce v Postojni. Že samo bivanje v Centru za tujce je za mnoge zelo stresno in povzroča različne stiske. Mnogo beguncev, ki je že dobilo status begunca, ima težave pri integraciji v slovensko družbo. Nekateri imajo težave pri učenju slovenskega jezika, mnogi pa težko dobijo zaposlitev.

Kaj menite o množičnih migracijah iz afriških držav? Kako bi jih preprečili in kako najbolje pomagali beguncem?


p. Robin Schweiger, foto: Tamino Petelinšek
Množične migracije so zelo kompleksen pojav. Vsak dan smo soočeni z novimi barkami, ki iz kaotične Libije prihajajo na Lampeduso. Mnogi zapuščajo afriške države, v katerih je vojaški konflikt (Somalija, Eritreja) in preko tega otoka, ki so vrata v Evropsko unijo, prihajajo v Evropo. Da bi preprečili odhod ljudi, bi bilo treba urediti razmere v izvornih državah. Včasih je to težko oziroma nemogoče, zato je treba pomagati tem beguncem in jih sprejeti. K temu nas zavezuje tudi deklaracija Združenih narodov o statusu begunca.

Kako bi se morala Slovenija vključiti v reševanje te problematike? Bi morala sprejeti priseljence?

Nekatere države, na primer Italija in Grčija, sta zelo obremenjeni z begunci, ki prihajajo iz Sirije in drugih držav, kjer traja vojaški konflikt. Same niso več kos situaciji. Zato je treba izraziti solidarnost in v duhu delitve bremen med evropskimi državami tudi sprejeti priseljence. Zato bi bilo lepo, da Republika Slovenija sprejme določeno število beguncev.

Kako boste zaznamovali svetovni dan beguncev?

Udeležili se bomo praznovanja za svetovni dan beguncev, ki bo na Prešernem trgu v Ljubljani v petek 19. junija od 13. do 19. ure.

Se boste udeležili Festivala migrantskega filma?

Če bom le utegnil, se bom rade volje udeležil tega festivala.






Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh