Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimanski voditelji v Egiptu obsodili napada na kopte

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 04. 2017 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Muslimanski voditelji v Egiptu obsodili napada na kopte

Muslimanski voditelji v Egiptu obsodili napada na kopte

Egiptovski muslimani so darovali kri za žrtve atentata v Tanti.

Egiptovski muslimanski voditelji so ostro obsodili samomorilska napada, ki sta v nedeljo prizadela dve koptski cerkvi. V napadih je življenje izgubilo najmanj 44 ljudi, več kot sto je huje poškodovanih.

Veliki imam univerze al-Azhar, Ahmed Muhammad al-Tayyeb, je v izjavi za javnost dejal, da so »napadi na kraje češčenja v nasprotju s pristno islamsko vero in njenim naukom o strpnosti, vendar ne bodo spodkopali edinosti egiptovskega naroda«. Pristojni na univerzi al-Azhar so sporočili, da bo varnost papeža Frančiška, ki konec aprila potuje v Kairo – obisk so po nedeljskih napadih znova potrdili tudi iz Vatikana - , zagotovljena.

Odgovornost za napada na cvetno nedeljo v mestu Tanta v delti Nila in v obmorskem mestu Aleksandrija je prevzela teroristična skupina »Islamska država«. Ko se je zgodil drugi napad v Aleksandriji, je bil egiptovski koptski patriarh Tavadros II. še vedno v tamkajšnji stolnici.

Varnostne službe v Egiptu so sporočile, da so v nedeljo onesposobile eksplozivne naprave na številnih drugih prizoriščih, med drugim tudi v uglednem svetišču sufijskih muslimanov v Tanti in na krščanski šoli v središču Aleksandrije.

Egiptovski predsednik Abdel Fattah Sisi je zaradi napadov razglasil trimesečno izredno stanje, manj kot teden dni po dogovoru z ameriškim predsednikom Trumpom o skupnem boju proti skrajniškim islamskim skupinam.



V Egiptu pa je že v nedeljo zvečer več mošej spontano organiziralo solidarnostne akcije za koptske kristjane, ki so bili ranjeni v obeh terorističnih napadih. V mestu Tanta so preko zvočnikov pozvali k darovanju krvi v mošejah, večina darovalcev pa je bilo muslimanov, kot so poročali tamkajšnji mediji. Poziv je sledil obvestilu, da v mestnih bolnišnicah primanjkuje zalog krvi. Darovalci so poskrbeli, da je bilo na razpolago dovolj krvi za trenutne potrebe.

Kot je včeraj poročala televizijska hiša Al Jazeera, so trupla umorjenih v Aleksandriji že v nedeljo zvečer položili v lesene krste, katerih pokrov je okrašen z zlatim križem, in jih prepeljali v cerkev sv. Marka. V pokrajini El Behira pa so že opravili muslimanski pokop enega izmed štirih umorjenih policistov.

Vir: Vatican Radio / Kathpress
Foto: VR / AFP

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh