Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O pravičnosti, pravni državi in začetku prestajanja zaporne kazni Janeza Janše

Objava: 24. 06. 2014 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
O pravičnosti, pravni državi in začetku prestajanja zaporne kazni Janeza Janše

O pravičnosti, pravni državi in začetku prestajanja zaporne kazni Janeza Janše

Izjava komisije pravičnost in mir pri SŠK.

Izjava komisije pravičnost in mir pri SŠK


V slovenski javnosti smo danes priče močno razširjeni bojazni, da se vračajo časi totalitarnega družbenega reda in njegovega pravnega sistema, v katerem je bil obdolženec spoznan za krivega, ne glede na dokaze, ker je tako odločila politična oblast. Neodvisno sodstvo je vsekakor eden najpomembnejših stebrov demokracije, toda njegova avtoriteta je odvisna predvsem od njega samega, se pravi od njegove dejanske neodvisnosti, nepristranskosti in prepričljive strokovnosti. Zato mora biti v prvi vrsti v interesu sodstva samega, da se odpravi vsak dvom v njegovo neodvisnost, nepristranskost in strokovnost.

Ta dvom pa danes obstaja in se še krepi. Po mnenju številnih pravnih strokovnjakov, katerih mnenja ni mogoče prezreti ali omalovaževati, Janezu Janši, voditelju najmočnejše opozicijske stranke, in drugim obtoženim v zadevi Patria, nobena krivda ni dokazana, zelo sporna sodba pa je navkljub temu postala pravnomočna in je moral vodja opozicije oditi v zapor tri tedne pred volitvami. Vse kaže, da bodo s t. i. afero Patria letos že tretjič zaznamovane parlamentarne volitve, tokrat najhuje. Če se bo izkazalo, da je bil ves ta proces politično motiviran in izpeljan ter da je bila obtožba neutemeljena in obsodba nedokazana, bo to pomenilo, da so bili slovenski državljani in volivci na parlamentarnih volitvah trikrat zavedeni, zmanipulirani in so bile volitve v bistvu zlorabljene in zato nelegitimne. To pa bi bilo absolutno nesprejemljivo in bi na najbolj grob način teptalo temelje naše mlade demokracije. Na ugled Slovenije kot pravne države bi to vrglo zelo hud madež. Zato je nujno potrebno, da se ta zadeva razčisti še pred prihodnjimi volitvami.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je zato zelo zaskrbljena nad političnim položajem v naši državi in še posebej nad stanjem pravne države, ki je eden izmed ustavnih temeljev naše države in sploh vsake demokracije. Zato pozivamo slovensko pravosodje in vse državne ustanove, ki jih to zadeva, da bolj prepričljivo zagotovijo nepristranskost in zakonitost ter s tem ohranijo avtoriteto pravosodja. Vsak državljan ima pravico do pravne varnosti in pravičnega sojenja. Ko gre za vodilne politične osebnosti, pa gre še za pravico, ki jo imamo vsi državljani, da na volitvah volimo svobodno, preudarno in odgovorno, ne pa zavedeni in zmanipulirani. Svoboda delovanja voditeljev politične opozicije je eden izmed stebrov demokratične pluralne družbe. Zato morajo pravni postopki in odločbe proti voditeljem opozicije izpolnjevati najvišji standard pravičnosti, zakonitosti in pravne varnosti ter ne smejo vzbujati niti najmanjšega utemeljenega dvoma za strokovno in demokratično javnost. Samo pod takšnimi pogoji je mogoče zagotoviti poštene in demokratične državnozborske volitve.


dr. Tadej Strehovec
Predsednik Komisije Pravičnost in mir
pri Slovenski škofovski konferenci

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh