Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Svetu Evrope pozval k miru in spravi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 11. 2014 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Svetu Evrope pozval k miru in spravi

Papež v Svetu Evrope pozval k miru in spravi

Frančišek v Strasbourgu spodbudil k vnovičnemu odkritju evropskih duhovnih korenin.

Papež Frančišek je pred Svetom Evrope v Strasbourgu pozval k čim intenzivnejšim prizadevanjem za mir. Ne zadošča, da skušamo vojne zgolj blažiti in ustaviti spopade, je sveti oče dejal v včerajšnjem nagovoru, nujno potrebno je tudi spodbujanje človekovih pravic, demokracije in pravne države, kar je bil tudi namen ustanovitve Sveta Evrope pred 65 leti. Resnični mir temelji na »spravi ljudi« in ga ni mogoče izsiliti ali pogojevati.



Posredno je papež v svojem nagovoru omenil tudi ukrajinski spor. Tudi v Evropi se »napetosti« ne prenehajo, je dejal. »Koliko bolečine in koliko mrtvih bo še na tej celini, ki hrepeni po miru, kljub temu pa zlahka podleže skušnjavam nekdanjih časov.« Konkretnih dežel Frančišek ob tem ni omenjal. Rusija in Ukrajina sta obe članici Sveta Evrope. Papež je kot »nujno in spodbudno« označil prizadevanje sveta, da čim prej poišče politično rešitev trenutnih kriz.

Frančišek je Svet Evrope pozval tudi k odločnejšemu ukrepanju proti trgovini z ljudmi, pa tudi proti nenadzorovani trgovini z orožjem. Oba pojava sta med seboj pogosto tesno povezana. Svet Evrope bi lahko s svojimi odbori in izvedenskimi skupinami namenil pomemben prispevek v boju proti »tovrstnim oblikam nečlovečnosti«.



Sveti oče je v nagovoru kritično ocenil trenutno stanje Evrope. Danes imamo pred očmi »podobo ranjene Evrope«, ki izzivov ne more več premagovati »z nekdanjo življenjsko močjo in energijo«. Evropa bi morala pošteno razmisliti, ali je njena »mogočna dediščina zgolj muzejska zapuščina preteklosti«, ali pa je še vedno dovolj pri močeh, da »navdihuje kulturo in odklepa svoje zaklade za vse človeštvo«.

Papež je Evropo označil kot »malce utrujeno in pesimistično«, ki novosti z drugih celin občuti »kot breme«. Vzroki za trenutno šibkost stare celine so po Frančiškovem mnenju vse bolj napredujoči individualizem, ki »človeka siromaši in je kulturno nerodoviten«, pa tudi »kult preobilja« in »kultura odmetavanja«. Kot možno rešitev navedenih težav sveti oče predlaga »znova oživeto povezavo« med krščanstvom in Evropo. Pri tem je opozoril na nevarnost prevladujočega individualizma. Tudi pri vprašanjih zaščite življenja, varovanja okolja, pomoči beguncem in boja proti brezposelnosti je izredno zaželjeno tesno sodelovanje med Svetom Evrope in Svetom evropskih škofovskih konferenc (CCEE).



Evropa potrebuje pozitivno sprejemanje svoje raznolikosti in obsežen dialog med generacijami, kulturami in veroizpovedmi. »Moja želja je, da bi Evropa znova odkrila svojo zgodovinsko dediščino in globino svojih korenin tiste duhovne mladosti, iz katere se je razvila v rodovirno in pomembno celino«, je ob zaključku svojega nagovora pri Svetu Evrope dejal papež Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: splet / www.coe.int / RV

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh