Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: okoljevarstvena okrožnica je namenjena vsem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2015 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: okoljevarstvena okrožnica je namenjena vsem

Besedilo naj bi tudi nekatoličane vabilo k »vnovični pozornosti« do onesnaževanja okolja.

Papež Frančišek je le nekaj dni pred objavo svoje okrožnice o okoljevarstvu spodbudil k večji občutljivosti za ekološka vprašanja. »Vabim vas, da ta dogodek pospremite z obnovljeno pozornostjo do onesnaževanja okolja in njegove sanacije v svojem življenjskem prostoru«, je sveti oče dejal ob koncu včerajšnje opoldanske molitve angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Obenem je poudaril, da njegova okrožnica ni namenjena le katoličanom. »Ta okrožnica je namenjena vsem: molimo, da bodo vsi sprejeli njeno sporočilo in rasli v odgovornosti za skupni dom, ki nam ga je zaupal Gospod.«



Okoljevarstvena okrožnica z naslovom Laudato si (Hvaljen bodi) naj bi izšla v četrtek, 18. junija. Prvič v zgodovini bodo v papeški okrožnici obravnavana okoljevarstvena vprašanja. Po dokumentu Lumen fidei je to druga okrožnica papeža Frančiška.

V nagovoru med opoldansko molitvijo pa je papež tudi pozval k večjemu optimizmu med kristjani. Po Frančiškovih besedah kristjani lahko zaupamo, da bomo z Božjo pomočjo prestali vse drame, krivice in trpljenje. Tudi če človeško ravnanje ob »zapletenosti težav v svetu« včasih deluje nerazumljivo, se kristjani nimamo česa bati. »Božja zmaga je gotova«, je pojasnil papež. Da pa se lahko uresniči Božje kraljestvo, je potrebno tudi sodelovanje človeka. Navsezadnje je Božje kraljestvo nastalo na Gospodovo pobudo in je Božji dar.

Papež je nato dejal, da mora biti tisti, ki želi vstopiti v Božje kraljestvo, »ubog v duhu« in se ne sme zanašati le na svoje sposobnosti, pač pa mora zaupati v Boga. Motiv za njegovo ravnanje ne sme biti »pomembnost v očeh sveta«, ampak dragocenost v Božjih očeh, je pojasnil Frančišek. Božja ljubezen dopušča, da vsako seme dobrega, ki se znajde v zemlji, tudi zraste. Sveti oče je ob tem spomnil na svetopisemsko priliko o gorčičnem zrnu, ki smo ji prisluhnili v včerajšnjem evangeljskem odlomku.

Jezus v njem nebeško kraljestvo primerja z gorčičnim zrnjem, ki ga je človek posejal na svoji njivi. Čeprav je najmanjše od vseh, bo zraslo v veliko drevo, je Jezus pojasnil svojim učencem.

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu krvodajalcev je papež pozval tudi k darovanju krvi, ki rešuje življenja. Predvsem mladim je položil na srce, naj sledijo zgledu milijonov ljudi po svetu, ki redno darujejo kri in tako pomagajo bratom in sestram v težavah. Za njihovo prizadevnost se je sveti oče vsem iskreno zahvalil.

Vir: Kathpress
Foto: news.va / AP

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh