Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv k spravi v Ruandi, spomin na potres v L'Aquili

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2014 / 09:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poziv k spravi v Ruandi, spomin na potres v L'Aquili

Poziv k spravi v Ruandi, spomin na potres v L'Aquili

Med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja je Frančišek zagotovil »očetovsko bližino« ruandskemu ljudstvu.

Papež Frančišek je dvajset let po začetku genocida v Ruandi to vzhodnoafriško državo znova pozval k spravi. »Spodbujam vas, da si še naprej odločno in pogumno prizadevate za proces sprave, ki je doslej že obrodil nekaj sadov«, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Trenutno gre za človeško in duhovno obnovo dežele, je papež pojasnila več deset tisoč zbranim vernikom pred Petrovo baziliko.


»Ne bojte se! Na temeljih evangelija gradite svojo družbo v ljubezni in slogi; le na ta način je mogoče doseči trajni mir«, je dejal Frančišek v svojem nagovoru. Celotnemu ruandskemu ljudstvu je zagotovil »očetovsko bližino in povezanost«, vse katoličane po svetu pa je pozval k molitvi za mir v Ruandi ter z romarji na Trgu sv. Petra v ta namen zmolil Zdravo Marijo.

Frančišek je k »narodni spravi« v Ruandi pozval že minuli teden, ko je v Vatikanu sprejel tamkajšnje škofe. Predsodki in etnična nesoglasja v državi je po njegovih besedah potrebno preseči. To mora biti prednostna naloga Cerkve, ki si mora prizadevati za ozdravljenje globokih ran, nastalih zaradi tragičnih dogodkov. Papež je vsem žrtvam genocida in njihovim svojcem zagotovil svoje molitve, ne glede na njihovo vero, etnično pripadnost ali politično prepričanje.

V včerajšnjem nagovoru je papež Frančišek spomnil tudi na peto obletnico hudega potresa v italijanski L'Aquili, ki je zahteval več kot 300 smrtnih žrtev, okoli 70.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Solidarnost, molitev in duhovna prenova so tudi temelji materialne obnove, je pojasnil papež. Potres z močjo 5,8 po Richterjevi lestvici je v noči na 6. april 2009 poškodoval več kot 15.000 stavb v tem italijanskem mestu.

Frančišek je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja obudil tudi izročilo, da odrasli velikonočni novokrščenci štirinajst dni pred praznikom v dar prejmejo Evangelij. V ta namen je včeraj romarjem na Trgu sv. Petra podaril žepne izdaje Evangelija in vernikom priporočil, naj Božjo besedo prebirajo vsak dan: »Vzemite te knjižice in iz njih vsak dan berite: v teh besedah vam govori sam Jezus«, je pojasnil papež. Obdarovance je vendarle prosil za manjšo »protiuslugo«: molitev za soseda ali pa dejanje sprave z nekom, ki nam ni najbolj pri srcu.

Dandanes obstaja veliko načinov, na katere imamo lahko Božjo besedo vedno pri sebi, je še pojasnil sveti oče: na telefonu, na tablici, … »Pomembno je, da Božjo besedo prebiramo, ne glede na to, s kakšnimi sredstvi, in da jo sprejemamo z odprtim srcem.« Le na ta način bo vedno obrodila sadove, je Frančišek zagotovil množici vernikov, ki je nato skupaj s papežem zmolila angelovo češčenje.

Vir: Kathpress

Foto: news.va / splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh