Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje dirigentu Marku Munihu

Za vas piše:
STA
Objava: 28. 07. 2015 / 11:33
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priznanje dirigentu Marku Munihu

Priznanje dirigentu Marku Munihu

Dirigent Marko Munih je prejel priznanje za 50-letno umetniško sodelovanje.

Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija

Slovenski dirigent Marko Munih je na 54. mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Cesare Augusto Seghizzi, ki se je v nedeljo, 26. julija, sklenilo v Gorici, prejel posebno priznanje za 50-letno umetniško sodelovanje, poročajo Primorske novice.

Munih je na festivalu sodeloval kot član žirije. »Še posebej sem ponosen, da so me pred desetimi leti prek italijanskega ministrstva za kulturo imenovali za umetniškega vodjo celotnega tekmovanja. Sem predsednik vseh žirij in usklajujem njihovo delo, saj člani prihajajo z vseh koncev sveta, kakor tudi tekmujoči zbori,« je povedal za Primorske novice.

Imel je pregled nad celotnim zborovskim ustvarjanjem, saj je ob pomoči drugih članov festivalske žirije spoznaval delo na področju zborovske glasbe tudi na drugih koncih sveta.

»Ugotavljam, da je bila evropska zborovska kultura v vseh obdobjih na visoki ravni, pri nas pa je bilo drugače,« je povedal. »V Evropi so že dolgo gojili znanje: izobrazba glasu, intonacija, solfeggio ... Vse to smo morali prenašati k nam. Vesel sem, da so prizadevanja obrodila sadove. Danes imamo Slovenci kopico odličnih zborov, ki lahko konkurirajo kjer koli v Evropi.«

Munih je ponosen na vodenje Akademskega pevskega zbora Toneta Tomšiča in Primorskega akademskega zbora Vinka Vodopivca ter na mnoge »druge svoje otroke«, med njimi je tudi goriški oktet Vrtnica.

Munih, ki bo januarja prihodnje leto praznoval 80. rojstni dan, bo dirigentsko kariero sklenil novembra 2016 v Kulturnem domu Nova Gorica. Na prireditvi bodo poleg nekaj slovenskih del izvedli Rahmaninov Klavirski koncert št. 2 z domačim pianistom Danijelom Brecljem. »Čisto na konec svoje kariere pa bom postavil Cherubinijev Rekviem kot poklon številnim žrtvam prve svetovne vojne na naših tleh,« je še dejal Munih.

Preberite tudi intervju z Markom Munihom ob njegovi 75-letnici.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh