Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Program papeževega obiska v Genovi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 02. 2017 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Program papeževega obiska v Genovi

Sveti oče bo nadškofijo na obali Ligurskega morja obiskal 27. maja letos.

Papež Frančišek bo 27. maja letos obiskal italijansko nadškofijo Genova. Po prihodu na genovsko letališče se bo srečal s predstavniki sveta dela, nato pa s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki cerkvene pokrajine Ligurije v genovski stolnici. Opoldne bo sledilo srečanje z mladimi v svetišču Naše Gospe straže (Nostra Signora della Guardia).

V omenjenem svetišču bo papež tudi obedoval v družbi revežev, beguncev, brezdomcev in zapornikov. Po kosilu bo obiskal pediatrično bolnišnico »Giannina Gaslini«.

Ob polšesti uri popoldan bo sveti oče obhajal slovesno bogoslužje za vse vernike na genovskem sejmišču (Fiera del Mare), po koncu svete maše pa se bo poslovil od svojih gostiteljev.

Kardinal Bagnasco je v sporočilu, napisanem ob predstavitvi programa in priprave na obisk svetega očeta, zapisal: »V prihodnjih mesecih bomo okrepili molitev, da bi vrnitev Petrovega naslednika v Genovo – po dveh obiskih sv. Janeza Pavla II. v letih 1985 in 1990 ter Benedikta XVI. leta 2008 – v srcih Genovčanov pustil globoko znamenje.«

Kardinal v besedilu med drugim pojasni pomen srečanj s predstavniki vernikov, ki so na programu. Svet dela so kakor pljuča mesta in nadškofija že desetletja z njim goji odnose vsakodnevnega sodelovanja. Posvečene osebe so tisti, ki svoje življenje razdajajo za duhovno, pa tudi materialno dobro vernikov, mladi pa se zavzemajo za misijon v mestu in svojim vrstnikom prinašajo Kristusov evangelij. Ubogim, ki bodo papeževi gostje med kosilom, je namenjena vsakodnevna pomoč krščanske skupnosti. Bolni otroci pa so v Genovi med zdravljenjem oskrbovani s predanostjo in profesionalnostjo.

Genovski škof si želi, »da bi nas papežev obisk potrdil v veri v Kristusa in pri misijonarskem zagonu in da bi v vseh vzbudil moči za služenje skupnemu dobremu; podprl tiste, ki nesebično služijo revežem; potolažil ostarele in bolne; spodbudil mlade, da bi se v življenju velikodušno razdajali.« Kardinal Bagnasco sporočilo zaključi z željo, da bi bili ti dogodki, ki pripadajo zgodovini nadškofije in mesta – obisk in priprava nanj – kakor »semena, položena v rodovitno genovsko tkivo tako, da bi vsem prinesla sadove dobrega«.

V času priprave na prihod papeža Frančiška nadškofija Genova zbira darove, ki mu bodo nato izročeni z namenom, da podprejo njegovo dobrodelno prizadevanje. Verniki se bodo sicer na obisk pripravljali predvsem z molitvijo. Vsak četrtek od 2. marca do 25. maja se bodo zbrali pri evharističnem češčenju. V petek, 31. marca, bo češčenje potekalo vso noč. 5. maja je na programu posebno srečanje, posvečeno petrinski službi. Na nedeljo Dobrega pastirja, 7. maja, pa bodo verniki v vseh župnijah, cerkvah in skupnostih molili za obisk svetega očeta. Ob tej priložnosti bodo med bogoslužji prebrali tudi nadškofovo pismo s povabilom Genovčanom, naj papeža sprejmejo z vero in veseljem.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh