Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden krščanske edinosti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 01. 2015 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden krščanske edinosti

Teden krščanske edinosti

Molitvena osmina za edinost kristjanov je vsako leto med 18. in 25. januarjem.

V okviru Tedna krščanske edinosti 2014 so se v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani povezali Geza Filo, Andrej Glavan in Bogdan Dolenc. Foto: Tatjana Splichal

Tudi letos se nadaljuje že več kot stoletna tradicija povezovanja kristjanov vseh veroizpovedi na tednu krščanske edinosti. Molitvena osmina za edinost kristjanov bo od 18. do 25. januarja. Molitev, premišljevanje Božje besede in srečanje z verniki so še posebej pomembni zaradi napetosti med kristjani, kar je povzročilo globoke rane. Kot Kristusovi učenci pa moramo iskati pot do sprave, zato se srečujemo v molitvi in poskušamo čim bolje razumeti drug drugega.

Slogan letošnje molitvene osmine bodo Jezusove besede, ki jih je izrekel Samarijanki pri vodnjaku: "Daj mi piti" (Jn 4,7). "Jezu prosi za vodo, ki poteši neizmerno večjo žejo duše po njegovi besedi, sprejetosti in ljubezni, 'vodo, ki teče v večno življenje,'" je o sloganu, ki so ga izbrali kristjani iz Brazilije, največje nacionalne katoliške skupnosti na svetu, povedal Bogdan Dolenc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta. Sicer pa za vsebinsko stran srečanja skrbita Papeški svet za edinost in komisija Vera in cerkvena ureditev pri Svetovnem svetu Cerkva, Slovenski ekumenski svet pa to prilagodi za rabo v slovenski skupnosti. Gradivo se uporablja vse leto ob ekumenskih srečanjih.

Termin med 18. in 25. januarjem je leta 1908 predlagal Paul Wattson, ker je to teden med praznikoma sv. Petra in sv. Pavla in ima torej simbolični pomen (po rimskem koledarju so takrat 18. januarja obhajali praznik Sedež apostola Petra, 25. januarja pa še danes praznujemo spreobrnjenje apostola Pavla). Na južni polobli organizirajo osmino v času okrog binkoštnega praznika.

Začetek molitvene osmine v ljubljanski stolnici bo v nedeljo, 18. januarja, ob 16. uri z mašo, ki jo bo daroval nadškof Stanislav Zore.

V cerkvi pri Sv. Trojici v Ljubljani pa bo v sredo, 21. januarja 2015, ekumensko srečanje, ki se bo začelo z mašo ob 18. uri. Somaševanje ob Bogdanu Dolencu, ki bo imel krajšo homilijo, Antonu Rojcu in Draganu Adamu, bo vodil nadškof Stanislav Zore, peli pa bodo bogoslovci in družine iz Marijinega dela.

Po maši bodo pričevanja. Med pričevalci bodo poleg ljubljanskega nadškofa tudi evangeličanski škof Geza Filo, evropski metropolit Makedonske pravoslavne Cerkve Pimen in zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije.

V mariborski stolnici bo škof dr. Stanislav Lipovšek daroval slovesno evharistično bogoslužje v nedeljo, 18. januarja ob 18.30. Sledila bo ekumenska molitev ob sodelovanju predstavnikov katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve.

V celjski dekaniji bo teden krščanske edinosti po vseh župnijah, kjer se bodo spraševali: »Mar je Kristus razdeljen?« (1 Kor 1,13). V nedeljo, 25. januarja, pa bo sklep tedna krščanske edinosti v stolnici ob 18. uri z mašo, nato bo ekumenska molitev za edinost, pri kateri bodo sodelovali predstavniki evangeličanske, srbske pravoslavne in binkoštne cerkve.

Sklep molitvene osmine bo v nedeljo, 25. januarja, ob 16. uri v ljubljanski stolnici.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh