Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za zmerno pitje alkohola

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 10. 02. 2016 / 11:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za zmerno pitje alkohola

Za zmerno pitje alkohola

Slovenska karitas je v Galeriji Družina skupaj s partnerskimi organizacijami predstavila akcijo 40 dni brez alkohola.

Postni čas je namenjen odrekanju in premišljevanju. Za čiste, razumne misli pa je treba imeti trezno glavo. Tudi letošnji post se začenja z akcijo 40 dni brez alkohola, ki jo je Slovenska karitas v sredo, 10. februarja, predstavila v Galeriji Družina skupaj s partnerskimi organizacijami. Letošnji slogan je Vsak dan je nov začetek. Novinarsko konferenco je vodil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.

Toleranca do alkohola še vedno previsoka

Poudaril je tolerantnost do alkohola, ki se sicer zmanjšuje, vendar je še vedno previsoka, in na to, da alkohol težave povzroči družini – trpijo tudi svojci alkoholika – in v prometu. »Alkohol nas dohiti, po levi in desni prehiti in hitro lahko ostanemo ukleščeni,« je uporabil metaforo ali dobesedno ponazoritev težav alkoholizma. Čeprav akcija brez alkohola traja 40 dni, je Jerebic pojasnil, da želijo izobraziti o alkoholu tako, da bi znali in zmogli zmernega pitja alkoholnih pijač ter solidarno pristopiti k tistim, ki trpijo zaradi alkoholizma.

Število smrtnih žrtev se ne zmanjšuje



O težavah, ki jih v prometu povzroča alkohol, je spregovoril Igor Velov z Javne agencije RS za varnost prometa. Kljub opozarjanju se število žrtev zaradi vinjenega voznika ne zmanjšuje, pa tudi ne povečuje. Povečuje pa se število mladih vinjenih voznikov, kar je skrb vzbujajoče. Izpostavil je tudi, da na vsakem praznovanju pijemo alkoholne pijač in smo v samem vrhu po njihovi porabi. Med drugim je opozoril še na druge posledice alkoholizma, kot so samomori in delovne nesreče. »Moramo začeti vsak pri sebi. Življenje je polno skušnjav in izzivov, akcija 40 dni brez alkohola je prilika, da se obrnemo vase in si dokažemo, da smo močni,« je dodal.

Tudi svojci alkoholika trpijo, včasih celo bolj

Še posebej pa je na stisko družine alkoholika opozorila Nataša Sorko iz društva Žarek upanja. Poudarila je, da včasih trpijo svojci alkoholika še celo bolj kot on sam. Življenje prilagodijo »novemu družinskemu članu« – alkoholu, ki jih vodi, dokler ne pridejo do trenutka, ko jim je dovolj, ali pa težave ne tolerira več delodajalec, nanjo opozori policist … Društvo Žarek upanja spodbuja svojce pri odločitvi in pri spreminjanju življenja, pomoči alkoholiku in ozaveščanju.

Akciji se pridružujejo tudi znani Slovenci in upokojenci

Akciji se pridružuje tudi portal Med.Over.Net, ki bo na nevarnosti pretiranega pitja alkohola opozarjal tudi v Planici. Ob sebi so zbrali nekatere znane Slovence, kot je radijski voditelj Miha Deželak. S sodelovanjem želi biti zgled svoji najstniški hčerki, pa tudi prijateljem, saj namerava za svoj rojstni dan namesto veseljačenja prirediti čajanko.

Letos so se za 40 dni brez alkohola odločili tudi v društvu. Zvezi društev upokojencev Slovenije. Društva upokojencev so tista, ki ljudi poskušajo povezati, jim ponuditi športne ali kulturne dejavnosti, jih rešiti osamljenosti in jih ozaveščati o zmernosti pri jedači in pijači, kamor spada tudi alkohol, je pojasnil podpredsednik zveze Janez Sušnik.

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola tudi vi in tako pozitivno vplivajte nase, na vaše svojce in širšo družbo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh