Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alfie mora umreti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 03. 2018 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2018 / 13:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Alfie mora umreti

Britansko sodišče je zavrnilo pritožbo staršev, ki želita dečka z napravami ohranjati pri življenju.

Prizivno sodišče v Londonu je ta teden odločilo, da morajo zdravniki izključiti naprave, ki pri življenju ohranjajo 21-mesečnega neozdravljivo bolnega dečka, kljub želji staršev, da se poskusi zdravljenja nadaljujejo.



Sodnik Anthony Hayden z vrhovnega sodišča je pred dvema tednoma odredil, da lahko Alfieju Evansu, ki je v oskrbi v pediatrični bolnišnici v Liverpoolu, izključijo naprave za ohranjanje življenjskih funkcij. Hayden je dejal, da »nadaljnja podpora ventilatorja ni več v Alfiejevih najboljših interesih«.

Alfie je v »pol-vegetativnem stanju« zaradi neznane nevrološke degenerativne bolezni. Starša ga želita odpeljati v vatikansko pediatrično bolnišnico Bambino Gesu, kjer bi si zdravniki prizadevali za nadaljnje diagnoze in primerno zdravljenje. Po mnenju liverpoolske bolnišnice, kjer Alfie trenutno leži, pa je vsako nadaljnje zdravljenje »nesmiselno«.

»Naš cilj je vedno doseči sporazum s starši glede najprimernejše oskrbe za njihovega otroka. Žal včasih pride do redkih razmer, kot so te, ko sporazuma ne moremo doseči, lečeči zdravniki pa menijo, da nadaljnja aktivna obravnava ne bi bila v otrokovem najboljšem interesu,« so sporočili iz bolnišnice.

Sodnica Eleanor King je bila ena izmed treh sodnikov, ki so ta teden zavrnili pritožbo staršev in podprli prejšnjo odločitev vrhovnega sodišča. Sodnik Hayden »ne bi mogel storiti več za očeta in mater, da bi dobila dovolj priložnosti za predstavitev svojih pogledov, ki jih je sodišče tudi upoštevalo,« je po navedbah BBC-ja dejala Kingova. Po njenih besedah so dokazi izpričali, da je otrok »v globoki komi« in da se »popolnoma nič ne zaveda svoje okolice«. Sodnica je pohvalila prizadevanja Toma Evansa in njegove »Alfiejeve vojske« (Alfie’s army), vendar meni, da »oče nima jasnega načrta«.

Evans je po razsodbi dejal, da se bo znova pritožil na vrhovnem sodišču. »Ta trenutek Alfie še ni pripravljen, zato ga ne želimo izpustiti,« je pojasnil po navedbah BBC-ja. Vodja pravnih zastopnikov Alfiejevih staršev, odvetnik Stephen Knafler, pa meni, da odločitev države »neupravičeno ovira izbiro staršev«.

V luči primera Charlieja Garda in njegovih staršev, ki so podoben križev pot prestajali lansko leto, je profesorica filozofije na Ameriški katoliški univerzi, dr. Melissa Moschella, izjavila, da se ne strinja z odločitvijo britanskega sodišča, kajti v skladu z Združenimi narodi »je primarna skrb za otroka v rokah staršev in ne države«. Alfiejevi starši, enako kot se je to dogajalo Charliejevim, si želijo le, da bi svojemu otroku po najboljših močeh dali priložnost za življenje.

Vir: CNA
Foto: CNA / FB

Preberite tudi:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBcharlie-ima-pravico-do-zivljenja%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/novo-upanje-za-charlieja
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBsladko-spi-najin-cudoviti-decek%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBtako-ponosna-sva-nate-charlie%C2%AB

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh