Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bostonski nadškof naročil preiskavo tamkajšnjega semenišča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 08. 2018 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2019 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bostonski nadškof naročil preiskavo tamkajšnjega semenišča

Kardinal O'Malley je rektorju po nedoločnih obtožbah odredil sobotno leto.

Bostonski nadškof je sporočil, da je rektorju osrednjega nadškofijskega semenišča sv. Janeza odredil takojšnje sobotno leto in obenem naročil preiskavo obtožb nekdanjih semeniščnikov, ki so se pojavile na družbenih omrežjih o dejavnostih v semenišču, »povsem nasprotnih z moralnimi merili in zahtevami vzgoje za katoliške duhovnike«.

»Zaenkrat teh obtožb še ne morem ne potrditi ne zavrniti,« je dejal kardinal Sean O’Malley v elektronski izjavi za javnost, v kateri pa ni zapisal, za kakšne obtožbe gre.

V izjavi, ki jo je objavila bostonska nadškofija, je kardinal O’Malley dejal, da bo oče Stephen Salocks, profesor za svete spise, začasno opravljal naloge rektorja semenišča sv. Janeza, medtem ko msgr. James Moroney, rektor semenišča, v jesenskem semestru odhaja na sobotno leto, »da bo lahko opravljena povsem neodvisna preiskava glede spornih vprašanj«.

Kardinal O’Malley je še dejal, da je imenoval skupino, »ki bo nadzorovala preiskavo obtožb, izrečenih v preteklem tednu, kulturo semenišča glede osebnih meril, ki se jih pričakuje in zahteva od kandidatov za duhovništvo, in kakršnih koli obtožb spolnega nadlegovanja ter drugih oblik ustrahovanja in diskriminacije v semenišču«.

Kardinal je skupini naročil, naj svoje ugotovitve predstavi čim prej.

»Obtožbe iz preteklega tedna so zame na položaju bostonskega nadškofa vir resnične zaskrbljenosti,« je zapisal O'Malley. »Katoliško duhovništvo zahteva temelj zaupanja med ljudmi v Cerkvi in v širšem občestvu, v katerem naši duhovniki služijo. Odločen sem, da morajo vsa naša semenišča ustrezati merilom zaupanja in nuditi vzgojo, ki je potrebna, da lahko duhovniki živijo svoj zahtevni poklic v današnji družbi.«

Kardinal O’Malley je eden izmed glavnih svetovalcev papeža Frančiška glede spolne zlorabe s strani duhovnikov in vodi Papeško komisijo za zaščito mladoletnih.

Boston je bil epicenter škandala spolnih zlorab, ki je v Cerkvi izbruhnil leta 2002. Bostonsko nadškofijo je takrat vodil kardinal Bernard Law.

Vir: Catholic Herald / kath.net
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh