Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katehetski simpozij začenjata pisatelja

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 08. 02. 2021 / 13:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katehetski simpozij začenjata pisatelja

Katehetski simpozij začenjata pisatelja

Nocoj se začenja 51. katehetski simpozij z naslovom Umetnost – zrcalo in gibalo naših duš.

Nataša Konc Lorenzutti je avtorica romana Bližina daljave, leta 2016 nagrajenega s svetlobnico. FOTO: Tatjana Splichal




V večeru današnjega prazničnega dne (v ponedeljek, 8. februarja, ob 19. uri) se začne 51. katehetski simpozij, potekal bo prek spletnih predavanj, naslovili so ga Umetnost – zrcalo in gibalo naših duš.

Tema letošnjega simpozija je po besedah Slavka Rebca, predstavnika koprske škofije pri Slovenskem katehetskem uradu, ki je organizator srečanja, izbrana premišljeno. »Na simpoziju bomo skušali katehistinjam in katehetom odpirati miselni svet kulture, v katerega so ljudje, starši in otroci, s katerimi se srečujejo pri katehezi, vsakodnevno potopljeni.« Duhovnik Rebec primerja svet kulture z zrakom: »Če prideš v sobo, kjer so kosi pohištva sveže polakirani, bo ta zrak vdihaval. Hlapi v človeku delujejo in ga prisilijo do kašljanja.« Podobni, pravi Rebec, starši in otroci, ki pridejo h katehezi, »kašljajo«, pa morda sploh ne vedo, zakaj. »Kašljajo, ker so vdihavali hlape sodobne kulture, sodobnega sveta; hlapi prihajajo iz medijev, kulture, filma, glasbene industrije …« Zato so na Slovenskem katehetskem uradu povabili na simpozij predavatelje, ki imajo, kot pravi, »dobro prečitan zrak sodobnega sveta, še več, na nek način ga oblikujejo, hkrati pa v sebi še vedno nosijo evangeljske vrednote.« Predavatelji bodo po besedah Rebca katehetom vsaj delno razbistrili, kakšni hlapi so v sobi sodobnega sveta. »Pomembno je, da vemo, kakšen zrak sodobni človek vdihava, saj če katehet ve, kakšen zrak je vdihnil, ima več možnosti, da razume njegovo kašljanje. »Ne bom mu rekel, naj neha kašljat, ampak ga bom povabil na čist zrak, ker se samo tako lahko kašelj umiri,« sklene s primero Slavko Rebec.



V prvem večeru bosta katehistinjam in katehetom – prijavljenih je več sto iz vse Slovenije - predavala dr. Peter Svetina in mag. Nataša Konc Lorenzutti. Govorila bosta o nastajanju literarnih del, kako se v njih zrcali današnji svet in kakšen pomen ima zgodba v katehetskem procesu.

Nataša Konc Lorenzutti je bralcem Družine dobro poznana. Njen roman Bližina daljave, ki je izhajal v Družini kot podlistek, je bil leta 2016 nagrajen s svetlobnico. Je avtorica več del za otroke in mladostnike, med drugim je pri založbi Družina izdala knjigi Mi smo slike in Ravno prav velik.

Rodila se je 1970 v Kranju. Po končani Srednji šoli za oblikovanje je študij nadaljevala na AGRFT v Ljubljani in se po diplomi zaposlila v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici. Leta 1999 je gledališče zapustila in pridobila status samostojne ustvarjalke. Sodeluje z Zavodom za šolstvo kot soavtorica učnega načrta za umetniško gimnazijo dramsko-gledališke smeri in prenovljene filmsko-gledališke smeri. Od leta 2006 dalje poučuje igro in govor na Gimnaziji Nova Gorica.


Peter Svetina velja za enega najizvirnejših in najbolj branih piscev knjig za mlade bralce. FOTO: Tatjana Splichal


Peter Svetina (1970) je študiral je slavistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti in doktoriral iz starejše slovenske poezije. Predava slovensko in južnoslovansko književnost na univerzi v Celovcu. V zadnjih petnajstih letih se njegova znanstvena pot čedalje pogosteje prepleta s pisateljsko in prevajalsko, pa tudi z uredniško. Je avtor petih pesniških zbirk za odrasle in vsaj petkrat toliko knjig za otroke in mladino (Vidov angel, Mrožek dobi očala, Škržati umolknejo opolnoči, Klobuk gospoda Konstantina, Antonov cirkus, Modrost nilskih konjev, Ropotarna idr.). Velja za enega najizvirnejših in najbolj branih piscev knjig za mlade bralce. Pred štirimi leti je za knjigo Kakor zorijo ježevci dobil nagrado večernica za najboljše otroško oziroma mladinsko izvirno literarno delo preteklega leta, ob nagradi je bil objavljen pogovor za prilogo Družine Slovenski čas.

Simpozij se bo nadaljeval jutri, v torek, 9. februarja, predavanje pripravlja s. mag. Magda Burger, govorila bo o spoznavanju novega Pravilnika za katehezo, njegovih poudarkih, posebej o oznanjevanju in katehezi v današnji dobi. Simpozij pa bodo sklenili v četrtek, 11. februarja, s predavanjem p. dr. Andraža Arka, ki bo razmišljal o katehezi in njenim srečevanjem s filmsko umetnostjo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh